Ciclon polar în România. Vremea a luat-o razna, ninge în multe zone din țară

de: Ioana Bucur
18 11. 2023

Un ciclon polar își face simțită prezența în România. Vremea s-a schimbat radical în mai multe zone din țară, temperaturile au scăzut simțitor, ploi, viscol și vijelii puternice. Specialiștii de la Administrația Națională  de Meteorologie au transmis un nou mesaj de vreme severă imediată.

Ciclon polar în România

Toamna pare că a durat doar câteva zile – în termometre. Acest weekend de mijloc de noiembrie a început cu vreme capricioasă, temperaturi mult mai mici față de valorile afișate în perioada precedentă, ploi, vijelii și chiar și ninsori, în unele regiuni ale țării. Toate sunt efectele unui ciclon polar ce a pătruns pe teritoriul României.

Specialiștii de la Administrația Națională de Meteorologie au transmis un nou mesaj de vreme severă imediată. Sâmbătă  dimineața, ANM a emis o avertizare de tip cod portocaliu, ce a intrat în vigoare de la 08:30 dimineața și va fi valabil până la ora 14:00.

În acest interval, sunt anunțate intensificări puternice ale vântului care vor depăși la rafală 90…100 km/h, va fi viscol iar vizibilitatea va scădea. Sunt vizate zonele de munte de peste 1.800 de metri din județele Caraş-Severin și Hunedoara.

Te-ar putea interesa și: Când vine iarna în București, de fapt. AccuWeather a dat prognoza actualizată pentru Capitală

Cod portocaliu, în mai multe zone ale țării

Tot de sâmbătă dimineața și până duminică, ora 10:00, este în vigoare un cod portocaliu de precipitații, ninsori și intensificări ale vântului.

Meteorologii au precizat că „în jumătatea estică a teritoriului și la munte vor fi precipitații însemnate cantitativ, local de 25…35 l/mp și izolat de peste 50 l/mp. Acestea vor fi sub formă de ninsoare la munte și predominant ninsori în cea mai mare parte a Moldovei și în sud-estul Transilvaniei unde se va depune strat de zăpadă, local consistent. În Dobrogea și în Muntenia vor fi ploi și trecător, în noaptea de sâmbătă spre duminică (18/19 noiembrie), pe arii restrânse lapoviță și ninsoare”.

„Vântul va prezenta intensificări în sud-vestul, estul și sud-estul teritoriului cu viteze de 55…65 km/h. În Subcarpații Moldovei și de Curbură, precum și la munte, temporar va fi viscol, iar rafalele vor depăși 60…80 km/h. Pe parcursul zilei de duminică vântul va continua să aibă intensificări în sud-estul țării și la munte.”

„În sudul Moldovei, estul Munteniei și în Dobrogea vor fi intensificări susținute ale vântului cu rafale în general de 85…90 km/h, iar în bazinul vestic al Mării Negre, de peste 100 km/h.”

Te-ar putea interesa și: Vremea în weekend-ul 17-19 noiembrie 2023. Meteorologii anunță prognoză de iarnă, cu zăpadă și ger

Unde va ninge în weekend

Sunt anunțate cantități însemnate de precipitații, ninsori și intensificări ale vântului, în acest weekend în estul țării.

„În jumătatea estică a teritoriului și la munte vor fi precipitații însemnate cantitativ, local de 25…35 l/mp și izolat de peste 50 l/mp. Acestea vor fi sub formă de ninsoare la munte și predominant ninsori în cea mai mare parte a Moldovei și în sud-estul Transilvaniei unde se va depune strat de zăpadă, local consistent. În Dobrogea și în Muntenia vor fi ploi și trecător, în noaptea de sâmbătă spre duminică (18/19 noiembrie), pe arii restrânse lapoviță și ninsoare.

Vântul va prezenta intensificări în sud-vestul, estul și sud-estul teritoriului cu viteze de 55…65 km/h. În Subcarpații Moldovei și de Curbură, precum și la munte, temporar va fi viscol, iar rafalele vor depăși 60…80 km/h. Pe parcursul zilei de duminică vântul va continua să aibă intensificări în sud-estul țării și la munte.”