Chiriile au explodat în marile orașe din România. Cât a ajuns să coste o garsonieră în apropierea facultăţilor
Piața imobiliară este dinamică, iar prețurile la locuințe cresc de la un an la altul. Fie că vorbim despre a cumpăra sau despre închirierea unei locuințe, costurile sunt semnificativ mai mari față de anul trecut. Cu cât a ajuns să se închirieze o garsonieră în marile orașe și care sunt criteriile care influențează prețul.
Cu cât se închiriază o garsonieră în orașele mari, în 2024
Lunile august și septembrie sunt cele în care se închiriază cele mai multe locuințe, fiind perioada în care se apropie începutul unui nou an universitar. Studenții din marile centre universitare sunt în căutarea unor locuri în care să stea începând cu luna octombrie, iar cererea mare influențează prețurile.
Chiriile costă, în medie, cu 15% mai mult decât anul trecut, atât la apartamente, cât și la garsoniere. Cele mai căutate sunt garsonierele aflate în blocuri noi, în apropierea unor facultăți sau aproape de stații de metrou sau de autobuz, astfel încât chiriașii să poată ajunge repede la facultate sau la serviciu.
O garsonieră într-o zonă bună costă între 350 și 550 de euro pe lună. Chiar și în aceste condiții, garsonierele și studiourile se dau ca pâinea caldă. Proprietarii care publică anunțuri de închiriere pe site-urile de specialitate găsesc chiriași în doar câteva zile.
Unde sunt cele mai mari prețuri din țară
”Este un deficit foarte mare de garsoniere, cel puţin în zona campusului universitar. La momentul de faţă, nu putem vorbi despre o negociere, pentru că nu găseşti ce să vizionezi”, spune Adam Alexandru, broker imobiliar în Bucureşti.
Contrar aparențelor, cele mai mari prețuri la închiriere nu sunt în București. Piața imobiliară din Cluj-Napoca este semnificativ mai scumpă decât cea din Capitală, astfel că o garsonieră în orașul din inima Ardealului costă peste 500 de euro pe lună.
”La Cluj avem un preţ mediu de chirie undeva la 12 euro pe metrul pătrat, ceea ce este foarte aproape de preţul de închiriere a unui spaţiu de birouri”, spune Sorin Sucală, broker imobiliar în Cluj, pentru Observator.
O variantă potrivită pentru studenți este și campusul universitar privat. În București sunt câteva astfel de locuri, în care studenții pot închiria o cameră de cămin precum cele de la hotel, cu baie și bucătărie proprie. Condițiile sunt mult mai bune decât la căminele de stat, dar și prețurile sunt pe măsură. Costurile pentru această variantă de cazare sunt asemănătoare cu cele pentru garsoniere. Pentru o cameră cu baie și bucătărie, de 45 mp, studenții ajung să plătească în jur de 400 de euro, plus utilități.