Chiria în România. Ce trebuie să știm despre contractul de închiriere
Este dificil de găsit chirie în România pentru cei care doresc condiții speciale, dar dată fiind perioada prin care trecem, e cu atât mai greu. Cu toate acestea, există posibilitatea înregistrării online a contractelor de închiriere.
Ce trebuie să știi despre contractul de închiriere
Cauți chirie? Înseamnă că știi deja cât de important este un contract de închiriere, întrucât clauzele acestuia te protejează. La fel de benefic este contractul de închiriere și pentru proprietarului unui imobil. Iar dacă nu vrei să stai la cozi și să fii pus pe alergătură, atunci ți se potrivește înregistrarea online a contractului la ANAF.
În cazul în care vrei să eviți deplasarea la ghișeu, un cont în Spațiul Privat Virtual (SPV) sau prin intremediul portalului e-guvernare te va ajuta să înregistrezi contractul de chirie în orice oraș vrei. Cu toate că declararea acestor contracte nu este obligatorie, este importantă pentru părțile implicate. Mai mult, achitarea obligațiilor fiscale din partea proprietarilor nu se exclud, iar Declarația Unică etse cea care trebuie completată oricum. Ca și proprietar, trebuie să știi că înregistrarea la ANAF a contractului de închiriere are caracter executoriu. Astfel că dacă un chiriaș este rău-platnic, el poate fi dat afară fără probleme.
Cum se procedează
Este nevoie de o cerere și o copie a contractului de închiriere între proprietar și chiriaș, care trebuie semnate olograf. Dacă dispui de semnătură electronică, atunci le poți trimite portalului e-guvernare.ro.
Dacă nu ai semnătură electronică, atunci ai nevoie de un cont SPV. Astfel, se descarcă declarația de pe site-ul ANAF, din secțiunea ”Declarații electronice”. Din rubrica ”Descărcare declarații” se selectează apoi formularul 168, care este ”Cerere de înregistrare a contractelor de locațiune”. Se completează formularul, iar apoi se validează. Vei vedea apariția unui atașament. Din acest moment, formularul nu mai poate fi modificat, dar nici accesat. Apoi, din contul SPV, la rubrica ”Depunere Declarație unică și alte formulare SPV-PF” se trimite împreună cu copia scanată a contractului. Mesajul ”Fișierul transmis de dvs. a fost preluat și a primit indexul de depunere” înseamnă succesul transmiterii documentelor. Iar confirmarea va fi primită ulterior pe e-mail.