Chinezii mută o autogară cu totul cum făcea și Ceaușescu în anii 80 cu blocurile
Inginerii din China au mutat un terminal de autobuze, cu o greutate estimată de 30.000 de tone în 40 de zile prin deplasarea întregii clădiri de-a lungul unei piste de rulare.
Stația Houxi este situată în districtul Jimei din Xiamen, un oraș port în provincia Fujian din sud-estul Chinei.
Lucrătorii din Xiamen au primit ordinul să mute cu totul autogara pe o stradă din apropiere pentru a face loc ambițiosului proiect legat de aducerea în zonă a căilor ferate pentru trenurile de mare viteză, potrivit tabloidului britanic Daily Mail.
În total, experții au folosit 532 cricuri hidraulice care au fost amplasate sub clădirea masivă și au montat șine pentru deplasare.
China: cum s-a produs mutarea care le amintește românilor de Ceaușescu
Cricurile hidraulice s-au ridicat și au imprimat tendința de deplasare a terminalului. De altfel, imaginile de monitorizare din timpul lucrărilor arată cum clădirea cu cinci etaje a fost mutată la 90 de grade.
Acțiunea este una impresionantă: terminalul cu cinci etaje are o greutate cât patru turnuri Eiffel. Clădirea are o lungime de 162 metri și o lățime de 33,6 metri.
Operațiunea de mutare a durat 40 de zile iar distanța parcursă a fost de aproximativ 288 de metri până în noul amplasament al stației de autobuze.
Povestea terminalului Houxi
Cu trei etaje deasupra solului și două dedesubt, stația a fost construită în 5 ani și a costat 260 milioane de yuani (30 de milioane de lire sterline). Terminalul a fost deschis publicului în 2015.
După mai puțin de patru ani, noile planuri de transport în oraș aveau să ducă la mutarea autogării. În oraș se instalează căile ferate pentru așa-numitele trenuri „bullet” (trenuri-glonț) de mare viteză. După o serie de consultări, autoritățile locale au decis: clădirea trebuie să fie împinsă pe o altă stradă din apropiere.