Cetățenii români, îndemnați de „Apele Române” să colecteze apa de ploaie. Cum ar trebui să o folosească

de: Rosu Ioana
25 08. 2022

Seceta tot mai mare din România impinge autoritățile să recurgă la metode vechi de obținere a apei și de folosirea a acesteia cu limită, astfel că Administraţia Naţională „Apele Române” a făcut recent un apel către populație, rugând cetățenii să strângă, în măsura în care este posibil, apă de ploaie. Potrivit reprezentanților instituției „orice economisire este importantă”.

Cum pot contribui românii la combaterea efectelor crizei de apă din România

Administraţia Naţională „Apele Române” administrează apele din domeniul public al statului şi infrastructura Sistemului Naţional de Gospodărire a Apelor precum şi infrastructura sistemelor naţionale de veghe hidrologică, hidrogeologică şi de monitorizare a calităţii resurselor de apă aflate în patrimoniul său, potrivit site-ului rowater.ro. Recent, reprezentanții instituției au adresat un apel prin care le solicită cetățenilor să colecteze apa de ploaie, cu scopul de a o utiliza în diverse activități casnice, în locul celei de la robinet, pe care ar trebui să o folosească pentru consum.

Potrivit oficialilor instituției menționate, rezervele de apă potabilă sunt în scădere, astfel că, o astfel de economisire ar fi semnificativă în cazul în care un număr mare de cetățeni ar ține cont de aceste metode de colectare a apei. Nu este prima solicitare de acest gen, cetățenii fiind rugați și în trecut să nu mai folosească apa de la robinet pentru a-și umple pisicinele sau pentru a uda grădina.

Este foarte important ca în această perioadă să folosim apa de băut pentru băut, iar dacă putem, și acolo unde avem posibilitatea, să apelăm la surse alternative, în special în perioadele în care beneficiem de precipitații, să strângem apa de ploaie, pentru că o reducere a consumului și o economisire se traduc în mii sau chiar milioane de metri cubi de apă foarte importanți în această perioadă.

Orice gest de economisire este foarte important și contează, în această perioadă cred că trebuie să ne gândim și la cei de lângă noi, astfel încât apa să ajungă tuturor”, a transmis Ana-Maria Agiu, purtător de cuvânt la Apele Române:

Situația orașelor din România privind restricțiile la apă potabilă

Din păcate, România este una dintre țările cele mai afectate de secetă, astfel că multe terenuri agricole au fost distruse, iar lacuri importante din România, întinse pe zeci de hectare, au secat. Lipsa precipitațiilor din acest an a lăsat urmări grave atât la nivel individual, mulți agricultori fiind puternic afectați, cât și la nivel național.

În plus, peste 600 de sate și orașe mici din 20 de județe din România au restricții uriașe la apa potabilă, consumul fiind raționalizat. Astfel, în Abrud, din județul Alba , cetățenii primesc la robinet apă 9 ore din 24, oamenii fiind obligați să-și păstreze apa în cadă sau în alte recipiente.

 Nici în Iași sau Gorj lucrurile nu stau mai bine, singura sursă sigură de apă a oamenilor fiind fântâna: „Aveți curaj si dați-ne informații. Anunțați-ne de persoane care lasă apa să curgă pe furtun mai multe ore!”, avertizează cetățenii.