Certificatul verde, respins în Senat. Diana Șoșoacă a avut un mega-derapaj: ”Epoca hitleristă”

de: Ștefan R. Apostol
27 10. 2021

Odată cu implementarea certificatului verde, autoritățile s-au gândit serios să-l facă obligatoriu aproape peste tot. Astăzi, în Senat, după consultările în comisiile de specialitate, certificatul verde ar trebuit să devină obligatoriu în mai toate instituțiile statului, și chiar la instituțiile private.

Proiectul respins în Senat. Decizia nu este definitivă

Conform datelor de ultimă oră, proiectul de obligativitate al ceritifcatului verde a fost respins în Senat, datorită lipsei de voturi, fiind necesare 69 de voturi pentru a putea trece, proiectul având doar 67 de voturi „pentru” și 60 de voturi „împotrivă”.

Cu toate astea proiectul va merge către Camera Deputaților, forul decizional pe acest tip de legi. Lucrurile s-ar putea schimba în Camera Deputaților, chiar și pe fondul legii, nu numai în ceea ce ar însemna votul prorpiu-zis.

De astăzi ar fi trebuit ca certificatul verde să fie obligatoriu

După mai multe discuții în cadrul comisiilor de specialitate, s-a decis ca certificatul verde să devină obligatoriu pentru toți angajații din cadrul instituțiilor statului și cele private. Noile reglementări au fost prezentate în Senat astăzi. Conform proiectului respins în Senat, cei care nu vor avea asupra lor certificatul verde riscă mai multe penalizări. Excepție de la obligativitatea certificatului verde o au autoritățile și instituțiile din cadrul autorității judecătorești, se specifică în proiectul de lege.

Nerespectarea noii prevederi, în cazul persoanelor juridice de stat și private reprezintă contravenție și se sancționează cu amendă de la 50.000 lei la 100.000 lei. Instituțiile statului și cele private care nu se ocupă cu verificarea existenți certificatului verde vor avea parte de amenzi cuprinse între 10.000 lei la 50.000 lei, același lucru fiind valabil și pentru persoanele civile care nu au certificatul verde asupra lor în cadrul instituțiilor publice de stat sau private.

Proiectul de lege clarifică lista instituțiilor în care certificatul verde devine obligatoriu

Proiectul de lege spune că angajații vor trebui să aibe certificatul verde asupra lor în următoarele instituții publice de stat și private.

  • Unităţile sanitare, publice şi private
  • Unităţile Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate
  • Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă și unitățile subordonate
  • Inspectoratul General de Aviaţie al Ministerului Afacerilor Interne şi unitățile subordonate
  • Unitățile de asistenţă medicală profilactică şi curativă
  • Laboratoarele de analize medicale, publice şi private
  • Angajații care activează ca furnizori de servicii medicale, inclusiv de specialitate, de dispozitive medicale și de medicamente
  • Centrele de asistență sociale
  • Sistemul de învățământ preuniversitar și superior
  • Autoritățile, instituțiile publice și de interes public , de utilitate publică și celorlalte unități publice, centrale și locale, regiilor autonome, operatorilor economici care își desfășoară activitatea în clădiri de birouri private cu mai mult de 50 de persoane simultan
  • Membrii Camerei Deputaților și ai Senatului
  • Persoanele care ocupă funcții publice sau de demnitate publică, Categoriile de personal care își desfășoară activitatea în cadrul respectivelor entități.

Diana Șoșoacă face acuzații dure în plenul Senatului

Aflându-se în Senat la procedura de vot a noului proiect de lege, senatorul independent de Iași, Diana Șoșoacă, a avut un nou discurs halucinant la adresa celor care au demarat acest proiect de lege, declarând:

 „Ați întors România în epoca hitleristă. Numai evreii mai erau obligați să prezinte un act să intre la alimentară”, a spus Diana Șoșoacă.

Momentul furtunos al Dianei Șoșoacă a fost oprit de președinta Senatului Anca Dragu, care i-a tăiat microfonul. În același timp George Simion și colegii săi au intrat peste senatorii care discutau în comisiile de specialitate despre certificatul verde și proiectul prin care acesta ar fi devenit obligatoriu.