Certificatul verde, pe pauză? Alexandru Rafila oferă anunțul de interes pentru toți românii

Certificatul verde, pe pauză? Alexandru Rafila oferă anunțul de interes pentru toți românii
Certificatul verde, pe pauza Alexandru Rafila ofera anuntul de interes pentru toti romanii

Anunțul momentului pentru toți românii! Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a făcut o dezvăluire neașteptată despre certificatul verde. Oficialul susține că, având în vedere situația pandemică actuală, nu mai vede urgența documentului Covid. Totodată, Rafila speră ca valul cinci să se termine în următoarele săptămâni, pentru a se evita o situație mai gravă.

Adio certificat verde în România?

Certificatul verde obligatoriu la locul de muncă nu a fost asumat politic, a explicat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, vineri seara. Medicul a adăugat că, în plin val cinci al pandemiei, acest document Covid nu mai este o urgență, pentru că, până la implementarea lui, numărul de cazuri va scădea din nou în România.

Alexandru Rafila nu mai vede urgența documentului Covid

Dacă până acum declara sus și tare necesitatea impunerii certificatului verde la locul de muncă, iată că ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, s-a sucit. Fostul reprezentant al României la OMS susține că, în acest moment, nu mai vede urgența „pașaportului” Covid, din rațiuni de operaționalizare. Specialistul speră că noul val de infectări să se încheie în următoarele săptămâni.

„Sper ca valul 5 în România să se încheie peste câteva săptămâni”

Ministrul Alexandru Rafila a declarat, vineri, la un post TV, că nu mai vede necesară urgenţa certificatului verde, pentru faptul că, în câteva săptămâni, speră să se încheie valul cinci al pandemiei de coronavirus.

„În acest moment nu mai văd urgența certificatului verde. Totul din rațiuni de operaționalizarea certificatului verde. Efectul lui e redus acum… Probabil că în aest val (n.r.: putem să-l tragem pe dreapta – referitor la întrebarea moderatorului). Nu avem liniște, calm, unei discuții, unei dezbateri. Mereu avem dispute extrem de violente și aducem în discuții subiecte care nu sunt adevărate. Asta e mai periculos.

Sper ca acest val să se încheie în următoarele săptămâni”, a afirmat Alexandru Rafila, la Digi24.

Celebrul medic pune accent pe vaccinare

Medicul român a mai explicat că „protecţia împotriva bolii oferită de imunizare este mult mai mică în acest moment faţă de această variantă, faţă de variantele anterioare”, dar că recomandă „cu tărie în continuare vaccinarea”, deoarece proporţia de cazuri grave şi de decese este mult mai mare la persoanele care refuză să se vaccineze decât în rândul celor care s-au imunizat deja.

Certificatul verde nu a fost asumat politic

În opinia ministrului Sănătăţii, certificatul verde ar fi fost extrem de necesar înainte de valul 4, dar era nevoie şi de o decizie asumată politic, care n-a fost luată.

„Certificatul verde nu este victima politicului, este până la urmă o chestiune care nu a fost asumată politic. Despre asta discutăm. Mie lucrul cel mai neplăcut care mi s-a întâmplat a fost încercarea asta de pasare permanentă a responsabilităţii, cine e de vină de această situaţie legată de neadoptarea unei forme a certificatului acesta verde sau a certificatului COVID”, a menţionat profesorul Rafila.

„Aș vrea să fac un comentariu: certificatul era utilizat în două scopuri, uneori complementare. Unul dintre scopuri e de stimulare a campaniei de vaccinare. Al doilea scop e legat de un scop de sănătate publică temporar, așa cum l-am propus, în care introducerea lui să stopeze transmiterea”, a completat oficialul.

Soluție anti-Covid

Dr. Alexandru Rafila susține că, la momentul actual, protecția împotriva bolii este mult mai mică, dar vaccinul rămâne un beneficiu major în ceea ce privește cazurile grave de coronavirus.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI