11 oct. 2021 | 08:04

Cerificatul verde, obligatoriu pentru accesul în universități? Sorin Cîmpeanu, anunțul momentului

Sănătate
Cerificatul verde, obligatoriu pentru accesul în universități? Sorin Cîmpeanu, anunțul momentului
Sorin Cîmpeanu, despre certificatul verde pentru accesul in universitati

Situația actuală din România este una cât se poate de serioasă, astfel că tot mai multe instituții publice iau atitudine în lupta anti-Covid-19. Potrivit ministrului Educației, Consiliul Național al Rectorilor a făcut o solicitare prin care studenții să poată avea acces în campusuri și universități doar dacă au trecut prin boală, sunt vaccinați sau testați anti-Covid-19.

Reguli stricte pentru studenți la început de an școlar

Pentru că valul patru al pandemiei a luat cu asalt sistemul de Sănătate, iar spitalele sunt supraaglomerate din cauz apersoanelor nevaccinate, inclusive tineri fără cormobidități, rectorii din România solicită accesul studenților în zonele universitare doar pe baza certificatului verde.

Ministrul Educației recent demis a participat la ședința Consiliul Național al Rectorilor, astfel că acest a expus în ce situații se poate pune practică din punct de vedere legal solicitarea rectorilor. Potrivit lui Sorin Cîmpeanu, în contextul ultimelor schimbări politice, singurul car epoate face ceva în acest sens este Parlamentul, care poate crea o legistlație primară pe baza căreia să se poată introduce obligativitatea certificatului verde.

„Am apreciat dorința rectorilor de face din campusurile universitare medii sigure pentru întreaga comunitate academică. Pentru acest lucru, au solicitat o modificare legislativă. Pentru a institui certificatul verde în universități, atât pentru studenți, cât și pentru angajați, este nevoie de legislație primară. Legislația primară este apanajul Parlamentului, Guvernul putând – dacă nu este guvern interimar, cum este acum, să inițieze proiecte de lege.

Acum Guvernul nu poate iniția un proiect de lege, doar Parlamentul poate crea acea legitslație primară în baza căreia să se poată introduce certificatul verde în universități atât pentru studenți, cât și pentru angajați”, a precizat Sorin Cîmpeanu, duminică seara, la Digi24.

Fostul ministru al Educației a subliniat posbilitatea trimiterii unei scrisori către toate partidele politice pentru a-și exprima poziția dacă susțin sau nu un astfel de proiect de lege, afirmând că PNL va face acest lucru.

Rata de vacinare în anumite facultăți, extrem de bună

Sorin Cîmpeanu a menționat faptul că odată cu introducerea certificatului verde in facultăți, acesta va fi valabil atât pentru studenți, cât și pentru cadrele didactice, fiind o condiție eliminatorie cu privire la practicarea meseriei. Acesta a lăudat dorința rectorilor și a anumitor studenți pentru activarea în medii sigure, însă a criticat lipsa de implicare și vaccinare în mai multe universități din România.

“Important este că rectorii și studenții deopotrivă își doresc ca universitățile să fie medii sigure. Consiliul Rectorilor a solicitat studenților implicare cu privire la evaluarea nivelului de vaccinare a studenților.

Avem universități, precum Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie Târgu Mureș unde avem 90% rată de vaccinare în rândul studenților, în alte universități este de 50-55%, iar altele încă nu au raportat acest lucru. Chiar și în universități, unde ar trebui să fim cu cea mai mare înțelegere față de importanța vaccinării, de progresele științei, avem o rată de vaccinare sub media europeană”, a completat ministrul Educației, la Digi24.

PlaySport
WOW! Mădălina Ghenea n-a mai apărut niciodată așa! Cum s-a lăsat pozată pe străzile din Veneția
Ego.ro
Andreea Marin, GOALĂ în cadă! Pozele incendiare din telefon au scăpat pe net. Niciodată nu ai văzut-o AȘA!
Digi24
O studentă le-a spus prietenilor că era încântată de o primă întâlnire. A doua zi, un picior de-al ei a fost descoperit într-un parc
Cancan.ro
Nu e o glumă! Meghan Markle s-a apucat să vândă dulceață de căpșuni 😲
Stirile PROTV
Românca al cărei nume este gravat pe mașinile Tesla se luptă acum cu Elon Musk. Bolnavă de cancer, își dorește doar scuze
Romania TV
Alina Sorescu a dat MAREA VESTE înainte de Paşte
Capital.ro
INTERZIS total pentru cei care stau la APARTAMENT. Regula obligatorie pentru ziua de 1 Mai
EVZ.ro
Capii lumii interlope, la priveghiul lui Costel Corduneanu. Hotelurile din Iași nu mai au camere
Adevarul
Cum a fost aleasă Dobrogea ca loc de construcție al Centralei nucleare. Proiectul demarat de Nicolae Ceaușescu și inaugurat de Ion Iliescu VIDEO
BZI.ro
Cât costă sicriul în care a fost depus Costel Corduneanu? Este model american de lux, din lemn masiv – FOTO
Spynews.ro
Ancuța Popoviciu va judeca în continuare cazul lui Vlad Pascu! Decizia de suspendare a fost amânată de CSM
Sport.ro
FOTO Tânăra desemnată "cel mai frumos copil din lume", apariție wow în costum de baie. La 23 de ani și-a eclipsat deja tatăl, un celebru fotbalist
Impact.ro
Top 10 filme cu Amza Pellea. Actorul, un TITAN al cinematografiei românești
Parteneri
Ce preț are sicriul în care a fost depus Costel Corduneanu. Este un model unicat și de lux
Redactia.ro
Se pregătește ”nota de plată”! Ce riscă Ronald Araujo, după gesturile făcute la adresa lui Istvan Kovacs
Digisport.ro
Pepe a dezvăluit ce etnie are. Nici soția sa nu este româncă: „Mi s-a spus că sunt mai focos decât un român”
Click.ro
Ce nu s-a văzut la TV! Zanni cu Ana Porgras și Alex Delea cu Alexandra Duli, momente tandre la duș, la Survivor Al Stars: "Nu vreau să se termine acest moment. Vreau să..."
Viva.ro
Vedeta de filme pentru adulți Jenna Jameson a mai primit o lovitură după ce medicii i-au spus că mai are câteva luni de trăit
Digi24
Românca al cărei nume este gravat pe mașinile Tesla se luptă acum cu Elon Musk. Bolnavă de cancer, își dorește doar scuze
Digi24
Nadia Comăneci, apariție-surpriză la București. Cum și cu cine s-a afișat fosta mare gimnastă
Unica.ro
De la restaurantul mamei, la brațul miliardarului Arpad Paszkany. Ospătărița din Călărași avea planuri și mai mari
EVZ.ro
Un cățel de usturoi seara. Cum se consumă și la ce ajută
Spynews
OBLIGATORIU pentru proprietarii de apartamente! Au termen până la data de 25 mai
Capital.ro
Cum să obţii o recoltă bogată de ardei mari, dulci și cărnoși: Ghid complet pentru grădinarii pasionați
Antena 3
Și-a părăsit soțul pentru cel mai bun prieten al lui. Anunțul făcut acum la doar câteva luni de la divorț: „Plătim pentru orice...”...”
Avantaje
Noapte magică în CHAMPIONS LEAGUE
Mediaflux
Ancuța Popoviciu va judeca în continuare cazul lui Vlad Pascu! Decizia de suspendare a fost amânată de CSM
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
Ce gest neașteptat a făcut un tată, la scurt timp după ce fiica lui nu l-a lăsat s-o conducă la altar, la nuntă
Antena 1
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!' 5 motive pentru care nu-l recunosc ca pe Mesia
Shtiu.ro