Cercetătorii de la NASA avertizează omenirea! Ce se întâmplă cu Soarele. Ultima oară s-a petrecut asta în urmă cu sute de ani

Cercetătorii de la NASA avertizează omenirea! Ce se întâmplă cu Soarele. Ultima oară s-a petrecut asta în urmă cu sute de ani

Conform specialiștilor Soarele se confruntă cu o fază mai puțin activă numită „minimum solar”, dar nu va provoca fenomenul de înghețare. De-a lungul vieții sale, Soarele trece în mod natural prin modificări ale producției de energie. Unele dintre acestea apar pe o perioadă regulată de 11 ani de vârf, multe pete solare, și activitate scăzută, mai puține pete solare, care sunt destul de previzibile.

Cercetătorii de la NASA avertizează omenirea

Cantitatea de energie solară pe care Pământul o primește a urmat ciclul natural de 11 ani al Soarelui, cu mici ascensiuni și coborâri, fără o creștere netă începând cu anii ’50. În aceeași perioadă, temperatura globală a crescut semnificativ. Prin urmare, este extrem de puțin probabil ca Soarele să fi provocat tendința de încălzire a temperaturii globale observată în ultima jumătate de secol. Dar de fiecare dată, Soarele devine mai liniștit, experimentând mult mai puține pete solare și dând mai puțină energie.

Ce se întâmplă cu Soarele

În timp ce noi suntem obișnuiți cu soarele la răsărit și apus în fiecare zi, soarele în sine este incredibil de dinamic. La fel ca noi, trece prin faze și schimbări. De-a lungul timpului, acele schimbări din steaua noastră au devenit mai previzibile. În prezent, trece printr-o fază mai puțin activă, numită minim solar. Unii oameni de știință au sugerat că magnitudinea relativ mică a ultimului ciclu solar (SC 24) prezidează un nou Grand Solar Minimum în următoarele câteva decenii.

Foto: ESA/NASA
Cercetătorii de la NASA avertizează omenirea! Ce se întâmplă cu Soarele. Ultima oară s-a petrecut asta în urmă cu sute de ani (Foto: ESA/NASA)

Dar cât de mare este un efect pe care îl poate avea un Grand Solar Minimum? În ceea ce privește forțarea climei, un factor care ar putea împinge clima într-o direcție anume,  oamenii de știință solari estimează că ar fi de aproximativ -0,1 W / m2, același impact al aproximativ trei ani de creștere actuală a concentrației de dioxid de carbon (CO2).

Ultima oară s-a petrecut asta în urmă cu sute de ani

Ultima dată când s-a întâmplat aceasta, a coincis cu o perioadă numită „Little Ice Age” , mai exact o perioadă de activitate solară extrem de scăzută, de la aproximativ 1650 AD 1715 în emisfera nordică, când combinația de răcire din aerosoli vulcanici și activitatea solară scăzută a produs temperaturi de suprafață mai scăzute. Astfel, un nou Grand Solar Minimum nu va servi decât pentru a compensa câțiva ani de încălzire cauzată de activitățile umane.

„Încălzirea cauzată de emisiile de gaze cu efect de seră provenite din arderea umană a combustibililor fosili este de șase ori mai mare decât răcirea posibilă de zeci de ani dintr-un Grand Solar Minim prelungit. Chiar dacă un Grand Solar Minimum ar dura un secol, temperaturile globale vor continua pentru a se încălzi. Deoarece mai mulți factori decât doar variații ale producției Soarelui modifică temperaturile globale pe Pământ, cel mai dominant dintre cei de astăzi fiind încălzirea provenită din emisiile de gaze cu efect de seră induse de om. „, spun specialiștii.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI