CEO-ul Moderna, semnal de alarmă privind apariția unei tulpini mai periculoase decât Omicron. Ce spune despre finalul pandemiei
Directorul general Moderna, Stephane Bancel, a făcut previziuni referitoare la un posibil final al pandemiei de Covid-19. De asemenea, CEO-ul companiei a oferit informații privind riscurile apariției unor tulpini mai contagioase, dar și mai puțin virulente decât Omicron. În ciuda faptului că noua tulpină este mai puțin agresivă decât cele anterioare, Stephane Bancel sugerează că Omicron a generat mii de decese zilnice în întreaga lume.
Ce crede șeful Moderna despre sfârșitul pandemiei
În cursul zilei de miercuri, Stephane Bancel a fost întrebat ce părere are cu privire la finalul pandemiei în viitorul apropiat. CEO-ul Moderna consideră că acest scenariu emis de majoritatea specialiștilor în Sănătate s-ar putea adeveri. Mai mult, afaceristul nu exclude ipoteza conform căreia, mai multe virusuri cu o virulență mai scăzută vor apărea ca urmare a evoluției tulpinii Omicron și SARS-CoV-2.
”Cred că acesta este un scenariu rezonabil. Există o şansă de 80% ca, pe măsură ce evoluează Omicron sau virusul SarsCov-2, vom vedea virusuri din ce în ce mai puţin virulente”, a afirmat Bancel.
De asemenea, acesta a afirmat că într-un procent mai mic, există șansa ca o tulpină mai periculoasă să apară, punând în pericol populația: ”scenariu de 20%, în care vedem o următoare mutaţie mai virulentă decât Omicron”, a adăugat acesta.
Mai mult, Stephan Bancel susține că, într-un mod surprinzător, tulpina Omicron nu a fost atât de virulentă precum ar fi putut să fie. Chiar și așa, cazurile generate de această nouă tulpină au cauzat o mulțime de decese.
”Cred că am avut noroc la nivel mondial, că Omicron nu a fost foarte virulentă, dar totuşi vedem mii de oameni care mor în fiecare zi pe planetă din cauza acestei tulpini”, a spus el.
Previzunile OMS privind tulpina Omicron și finalul pandemiei
Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, în ultimele șapte zile, la nivel mondial au fost raportate 15,47 milioane de cazuri noi şi 73.162 de decese, ceea ce reprezintă un motiv de îngrijorare, care nu indică direcția corectă către finalul pandemiei.
Conform ultimelor studii efectuate, varianta Omicron s-a dovedit a fi mai contagioasă în comparație cu tulpinile anterioare, însă nu la fel de agresivă. Cu toate acestea, directorul OMS a avertizat recent că ideea porivit căreia se apropie „finalul pandemiei” este înșelătoare.
„Ideea că este o boală ușoară este înșelătoare. Nu vă păcăliți, Omicron provoacă spitalizări și decese, iar chiar și cazurile mai puțin grave inundă spitalele. Această pandemie este departe de a se fi terminat şi, ţinând cont de creşterea incredibilă a Omicron în lume, este probabil să apară noi variante”, a transmis Tedros Adhanom Ghebreyesus.