Centrul Infotrafic al Poliţiei Române, avertisment pentru șoferi. Pericol de acvaplanare pe autostrada A1

de: Violeta Badea
29 09. 2024

Duminică, 29 septembrie, circulația pe autostrada A1, între Râmnicu Vâlcea și Deva, se desfășoară în condiții periculoase din cauza ploilor torențiale. Centrul Infotrafic al Poliției Române avertizează șoferii asupra riscului de acvaplanare pe anumite tronsoane între localitățile Orăștie și Holdea, județul Hunedoara. Șoferii sunt sfătuiți să conducă cu prudență și să adapteze viteza la condițiile meteo extreme.

Condiții meteo extreme și pericol de acvaplanare pe A1

La ora 09:20, Centrul Infotrafic al Poliţiei Române a emis o avertizare pentru autostrada A1, între kilometrii 334 și 412, unde ploile torențiale îngreunează semnificativ circulația. Ploaia abundentă, adusă de ciclonul Ashley, a creat condiții de acvaplanare pe tronsoanele dintre localitățile Orăștie și Holdea. Acvaplanarea apare când apa de pe carosabil nu este îndepărtată eficient de anvelope, ceea ce face ca vehiculul să piardă contactul cu solul și să devină dificil de controlat.

Pentru a preveni accidentele, șoferii sunt sfătuiți să reducă viteza, să mențină o distanță suficientă între autovehicule și să evite manevrele bruște. De asemenea, schimbarea benzii trebuie făcută doar după o asigurare riguroasă și cu semnalizarea corespunzătoare a intenției. Această perioadă de vreme instabilă continuă să afecteze vestul și centrul țării, iar ploi abundente sunt așteptate să lovească și alte regiuni până la începutul săptămânii viitoare.

Ciclonul Ashley aduce ploi torențiale și viituri

Ciclonul mediteraneean Ashley, care aduce cantități impresionante de apă, a început să își facă simțită prezența în vestul și centrul țării. Estimările meteo indică că, în unele zone, pot cădea până la 80 de litri de apă pe metru pătrat.

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) a suplimentat deja tehnica de intervenție în regiunile afectate, iar în județul Galați, grav lovit de inundații, peste 1.000 de pompieri sunt în alertă maximă.

Pe lângă ploile torențiale, autoritățile se confruntă și cu o viitură iminentă pe Dunăre, care se va suprapune peste inundațiile cauzate de ciclonul Ashley.

În toate localitățile de pe malul fluviului, se iau măsuri suplimentare de îndiguire și protecție, iar în Argeș, autoritățile au început să plaseze saci cu nisip în zonele vulnerabile la inundații.

Citește și Traseul în timp real al ciclonului Ashley în România. Zonele spre care se îndreaptă acum megafurtuna!

Recomandări pentru șoferi și măsuri de prevenire

Pentru șoferii care circulă pe drumurile afectate de ploi, autoritățile recomandă măsuri stricte de prevenție. În primul rând, viteza trebuie adaptată la condițiile de drum, iar distanța față de celelalte vehicule trebuie mărită considerabil pentru a permite oprirea în siguranță.

Evitarea manevrelor bruște și schimbarea benzilor doar după asigurarea completă sunt, de asemenea, esențiale pentru prevenirea accidentelor.

Pe lângă recomandările pentru șoferi, autoritățile din localitățile de pe malurile Dunării sfătuiesc cetățenii să își curețe șanțurile și podețele pentru a facilita scurgerea apei.

De asemenea, se ține o evidență strictă a persoanelor vulnerabile, pentru a asigura evacuarea rapidă în caz de necesitate. Furtuna Ashley va continua să afecteze țara până la începutul săptămânii viitoare, inclusiv în județele din est, care vor intra sub avertizare de cod portocaliu de ploi torențiale.

Citește și Meteorologii au emis Cod Roșu de furtuni. Județul în care ciclonul Ashley se va manifesta cel mai violent!