Celebru medic infecționist, anunțul momentului. Ce trebuie să știi dacă ai făcut prima doză cu AstraZeneca, dar vrei să renunți la rapel

de: Rosu Ioana
16 03. 2021

În urma scandalului produs de lotul cu probleme al serului produs AstraZeneca, oamenii au devenit sceptici cu privire la vaccinare. Din păcate, cei care au apucat să facă prima doză cu acest vaccin sunt și mai speriați de faptul că sunt obligați să facă și rapelul. Medicul Emanoil Ceaușu a adus lămuriri în acest sens, astfel că fiecare cetățean va putea decide ce dorește să facă.

Cine decide dacă se poate renunța la rapel

Medicul Emanoil Ceaușu, șef de secție al Spitalului Clinic de Boli Infecțioase și Tropicale „Victor Babeș”, din București, a explicat condițiile în care o persoană poate să decidă să renuțe la doza de rapel AstraZeneca. Potrivit specialistului, pacienții vaccinați cu prima doză ar putea renunța la rapel, cu condiția să lase o pauză mai mare de timp până se vor vaccina cu serul produs de altă companie. Pentru moment, acest subiect este abordat la nivel teoretic, făcându-se studii pentru a putea fi pus și în practică.

„Acest lucru rămâne să fie stabilit de fiecare firmă producătoare şi fiecare ţară care are o echipă care coordonează vaccinarea. Se discută în literatură despre acest aspect, sunt şi studii care se fac în prezent privind acest aspect şi vom vedea care este rezultatul.

Dar din punct de vedete teoretic, lucrurile nu ar trebui să nu se poată face”, a spus prof. dr. Emanoil Ceaşu, marţi, la rubrica Sfat de sănătate, de la Antena 3.

Întrebat de eficiența medicamentului Favipiravir, folosit ca antiviral în tratarea infecției cu Covid-19, medicul a susținut că este de ajutor în lupta cu pandemia. Până în prezent, țara noastră a primit cantități record de FluGuard, astfel că peste 25.000 de pacienți infectați cu Covid-19 au putut fi tratați cu acesta.

„Orice medicament care în studiile clinice aduce un avantaj cât de mic în ce priveşte scurtarea evoluţiei bolii trebuie făcut, mai ales într-o situaţie cum este COVID, unde nu avem un medicament care să acţioneze foarte bine.

Totuşi, orice medicament se ia la recomandarea medicului şi sub supravegherea acestuia”, a explicat medicul Ceauşu, potrivit sursei citate.

Cel mai mare pericol care îi pândește pe cetățeni

Din păcate, medicul Emanoil Ceaușu avertizează asupra unui fenomen extrem de răspândit și periculos în rândul cetățenilor: automedicamentația.

Potrivit acestuia, mulți oameni aleg să se trateze singuri în funcție de rezultatele pe care le obține o cunoștință, rudă, vecină, nemaisolicitând ajutorul medicului.

„Este periculos în sensul în care foloseşte medicamente care nu au niciun efect şi, în plus, pot fi dăunătoare persoanei respective, mai ales dacă are şi comorbidităţi.

Sunt medicamente care nu se împacă bine cu comorbidităţile, cum este de exemplu banalul paracetamol care nu se împacă bine cu suferinţe hepatice cronice, mai ales cele avansate. De asemenea, aceste medicamente trebuie luate într-o anumită doză, în funcţie de gravitatea bolii şi de persoană”, a mai adăugat medicul.