Cele trei scenarii pentru epidemia din România. Când ne poate lovi mai rău coronavirusul
Cele 49 de cazuri noi de infecții cu Covid-19 au adus numărul total al cazurilor în România la 217. Specialiștii iau în calcul trei scenarii care ar putea să se întâmple, în condițiile în care românii nu se înghesuie să respecte interdicția de a ieși din casă.
Ce se poate întâmpla dacă nu stăm acasă și ne tot foim pe afară
Cele noi cazuri depistate au provenit de la persoane aflate în carantină. Asta înseamnă că oamenii ppot să facă o anamneză a persoanelor cu care au intrat în contact. Asta înseamnă, potrivit ministrului de Interne Vela, că „ne dă încredere să putem amâna etapa transmiterii comunitare în România. Atâta timp cât oamenii ne dau informaţiile corecte şi se izolează putem reuşi acest lucru. Încă de la început anchetele epidemiologice se desfăşoară pe scară largă, tocmai pentru a controla acest fenomen”, a spus secretarul de stat în ministerul Sănătății, Nelu Tătaru.
Centrul pentru Inovație în Medicină a realizat trei scenarii posibile pentru răspândirea Covid-19 în România. Acestea depind de măsura în care oamenii vor înțelege să respecte măsurile de distanțare socială stricte. Presiunea pe sistemul sanitar depinde de aceasta. Potrivit Cenrtului pentru Inovație în Medicină, dacă populația ar respecta întocmai măsurile de distanțare socială, s-ar putea vorbi de un vârf al epidemiei în perioada 1 – 20 mai 2020. Acesta este cel mai bun scenariu, iar cazurile de infectare cu Covid-19 ar putea începe să scadă la începutul verii.
În ce condiții ar putea fi spitalele suprasolicitate
În scenariul mediu, măsurile de distanțare socială limitează, într-adevăr, transmiterea bolii, dar, idn diverse motive, diferite de la o societate la alta, transmiterea virusului este totuși intensă, dar nu depășește capacitatea sistemului sanitar de a face față. Vârful ar putea fi în 1-20 iulie 2020.
În scenariul cel mai dur, măsurile de distanțare nu dau rezultate, virusul se transmite accelerat, apar cazuri grave, care depășesc capacitatea de reacție a sistemului de sănătate, cu un vârf în perioada 1-20 iunie 2020.
În cazul suprasolicitării sistemului de sănătate, singurele măsuri care vor da rezultate vor fi cele de distanțare socială, pentru a menține un vârf mic al incidenței și o evoluție blândă a bolii.