Cele trei nume care nu se sărbătoresc de Sfântul Ilie. Mulți români fac această confuzie

de: Ionuț Vieru
19 07. 2024

Sfântul Ilie este prăznuit în fiecare an pe data de 20 iulie. Este una dintre cele mai important sărbători creștine din an, una pe care oamenii o iau foarte în serios. Cu ocazia acesteia, mii de români își sărbătoresc ziua onomastică.

Numele care nu se sărbătoresc de Sfântul Ilie

Data de 20 iulie este una importantă pentru creștinii de pretutindeni și Biserica Ortodoxă, deoarece se face prăznuirea Sfântului Prooroc Ilie Tesviteanul.

Numele de Iulian este derivat de la numele Ilie, iar acesta provine din numele latin Elis, cu varianta greceasca ‘Hλίας. Își are originea în ebraicul אליהו, adică Eliyahu, având semnificația de „Yahweh este Dumnezeul meu”.

De asemenea, numele „Iulian” provine de la numele vechi Iulius. La rândul său, acesta are la baza cuvântul de origine latina „iouilios” – de aici si forma „lovis”.

Prin urmare, de Sfântul Ilie se sărbătoresc cei care se numesc Ilie, Iliuță, Iliana, Ilina, Ilinca, Ilincuța sau Lia. Probabil mulți vă întrebați de ce nu își sărbătoresc ziua onomastică și cei care se numesc Iulian, Iulia sau Iuliana.

Ei bine, pe aceștia îi vom felicita pe 6 februarie, când este prăznuit Sfântul Mucenic Iulian, pe 21 iunie, de Sfântul Iulian din Cilicia, pe 18 octombrie, de Cuviosul Iulian sau 21 decembrie, de Sfânta Muceniță Iulia.

Tradiții și obiceiuri de Sfântul Ilie

În ajunul acestei zile, fetele se duc noaptea pe ogoarele semănate cu cânepă și se tăvăleau prin cultură. Se spune că, dacă noaptea visau cânepă verde, era semn că se vor mărita cu flăcăi tineri, iar dacă visau cânepă uscată, în popor se spunea că vor avea parte de soți bătrâni.

De asemenea, în dimineața zilei de Sfântul Ilie, oamenii obișnuiesc să culeagă plante de leac, mai ales busuioc. Mai apoi, această plantă era dusă la biserică, binecuvântată și arsă. Cenușa era folosită în scopuri terapeutice, mai ales atunci când cei mici făceau bube la gură.

Până pe data de 20 iulie nu ai voie să consumi mere. De Sfântul Ilie, femeile chemau copiii străini sub un măr, îl scuturau și dădeau de pomană mere, deoarece credea că așa se vor veseli morții.

În această zi nu este recomandat să se spele părul sau să se tundă, deoarece aceste acțiuni ar putea atrage asupra persoanei diverse neplăceri și nenorociri.