Cele mai vorbite limbi din lume. Cum arată clasamentul și care e cea mai veche limbă
Te-ai întrebat vreodată care sunt cele mai vorbite limbi din lume? Deși există în prezent mai mult de 7.000 de limbi, mai mult de jumătate din populația lumii vorbește doar 23 dintre ele. Fie că este vorba de tonurile melodioase ale limbii spaniole, de bogățiile limbii mandarine, sau de cadența ritmică a limbii engleze, fiecare dintre acestea are caracteristici unice.
Cea mai veche limbă din istorie
Oamenii de știință spun că există mai mult de 7.100 de limbi folosite astăzi. Aproape 40% dintre ele sunt considerate în pericol, ceea ce înseamnă că au un număr în scădere de vorbitori și sunt în pericol de a dispărea. Unele limbi sunt vorbite de mai puțin de 1.000 de oameni, în timp ce mai mult de jumătate din populația lumii folosește una dintre cele doar 23 de limbi.
Aceste limbi și cele moarte, care nu mai sunt vorbite, împletesc milenii de interacțiuni umane. Acest lucru înseamnă că sarcina de a determina cea mai veche limbă din lume este mai mult decât o curiozitate lingvistică.
De exemplu, pentru a descifra inscripțiile pe tăblițele de lut sau pentru a urmări evoluția limbilor vorbite, lingviștii trebuie să se confrunte cu întrebări care depășesc sfera limbajului. În acest fel, cercetările lor dezvăluie unele dintre secretele civilizațiilor antice și provoacă dezbateri care îmbină știința cu cultura.
Istoricii și lingviștii în general sunt de acord că sumeriana, akkadiana și egipteana sunt cele mai vechi limbi cu o înregistrare clară scrisă. Toate cele trei sunt dispărute, ceea ce înseamnă că nu mai sunt folosite și nu au descendenți vii care să poată transmite limba generațiilor viitoare.
Cele mai vorbite limbi din lume
Engleză (1.452 de milioane de vorbitori)
Potrivit Ethnologue, engleza este cea mai vorbită limbă din lume, care include inclusiv vorbitorii nativi și cei non-nativi.
Ca și latina sau greaca în trecut, engleza a devenit limba comună a lumii. Este limba implicită în afacerile internaționale, turism, tehnologie și multe altele.
O persoană bilingvă care vorbește spaniola și engleza poate înțelege una din trei persoane care se conectează la internet. De asemenea, pot accesa peste 60% din tot ceea ce este publicat pe web.
Mandarină (1.118 milioane de vorbitori)
Privind numărul total de vorbitori, mandarina este a doua cea mai vorbită limbă din lume. Cu toate acestea, este cea mai vorbită limbă din lume dacă numărăm doar vorbitorii nativi, datorită populației semnificative a Chinei.
Mandarina nu este, de fapt, o limbă, ci un set de dialecte ale limbii chineze. Ceea ce le unifică sub același nume este faptul că vorbitorii lor se pot înțelege între ei.
Hindi (602+ milioane de vorbitori)
Hindi este, împreună cu engleza, una dintre cele 22 de limbi oficiale ale Indiei, a doua țară cea mai populată din lume. Diversitatea lingvistică incredibilă a Indiei (mai mult de 121 de limbi coexistă) explică rata ridicată a vorbitorilor non-nativi care o folosesc ca limbă de înțelegere comună. În plus față de India, hindi este vorbită de peste un sfert din populația Nepalului!
Spaniolă (548+ milioane de vorbitori)
Spaniola este a doua cea mai vorbită limbă la nivel global în ceea ce privește vorbitorii nativi. În plus, este cea mai vorbită dintre limbile romanice și a treia limbă cea mai folosită pe internet.
Imensă expansiune colonială a Spaniei a dus această limbă nu doar în America, ci și în Africa și Asia.
Astăzi, există 21 de țări vorbitoare de spaniolă în lume, cu zeci de altele care au o populație semnificativă de vorbitori de spaniolă. În mod interesant, Statele Unite sunt a doua țară cu cei mai mulți vorbitori de spaniolă din lume!
Franceză (280 de milioane de vorbitori)
La fel ca și spaniola și engleza, franceza s-a răspândit în întreaga lume odată cu imperiul colonial francez. Astăzi, există 29 de țări vorbitoare de franceză în întreaga lume!
Dacă engleza este limba afacerilor, atunci franceza este considerată limba culturii. Importanța sa enormă se reflectă și în faptul că este a treia limbă cu cel mai mare număr de vorbitori non-nativi.
Arabă standard modernă (274 de milioane de vorbitori)
Știai că limba arabă standard modernă este singura limbă de pe această listă fără vorbitori nativi? Într-adevăr, arabă este o limbă mare cu multe dialecte diferite, iar toți vorbitorii de arabă cresc vorbind un dialect local, cum ar fi arabă egipteană, arabă levantină, arabă mesopotamiană sau o altă varietate locală.
Acest lucru se datorează faptului că araba standard modernă este folosită în mod obișnuit în ziare, emisiuni TV și filme, dar oamenii nu o vorbesc între ei. Este o limbă academică pe care o vei găsi în literatură și politică, dar nu în viața de zi cu zi.
Bengaleză (272+ milioane de vorbitori)
Bengaleza este limba oficială a Bangladeshului și este vorbită și în anumite zone din India și Birmania. Poate să surprindă faptul că o limbă vorbită într-o regiune atât de mică apare într-o listă a celor mai vorbite limbi din lume. Cu toate acestea, are sens atunci când ne gândim la densitatea populației din acea regiune.
Rusă (258+ milioane de vorbitori)
Mai puțin surprinzătoare este includerea limbii ruse printre cele mai vorbite limbi la nivel global, având în vedere că Rusia este cea mai mare țară din lume ca suprafață. În plus, în timp ce rusa este limba oficială a doar patru țări, este vorbită pe scară largă în 19 țări. Știai că este și limba cu cel mai mare număr de vorbitori nativi din toată Europa?
Portugheză (257+ milioane de vorbitori)
Portugheza este o altă limbă care s-a extins la nivel mondial în perioada colonială europeană. Astăzi, portugheza este limba oficială a nouă țări din Europa, America de Sud, Africa și Asia.
Brazilia este cea mai mare dintre aceste nouă țări și are cei mai mulți vorbitori de portugheză. Datorită populației sale mari, portugheza este cea mai vorbită limbă în emisfera sudică!
Urdu (231,3 milioane de vorbitori)
Urdu este una dintre cele două limbi oficiale din Pakistan și este folosită și în anumite regiuni din India. Partea vorbită a limbii urdu este ușor de înțeles cu hindi, deoarece vorbitorii ambelor limbi se pot înțelege unul pe celălalt fără prea multe probleme. Cu toate acestea, urdu utilizează un alfabet persan modificat pentru scriere, în timp ce hindiul utilizează sanscrita.
Indoneziană (199 de milioane de vorbitori)
Bahasa Indonesian este limba oficială a Indoneziei, a patra cea mai populată țară din lume. Cu toate acestea, nu este limba nativă a majorității vorbitorilor săi. Mai degrabă, este a doua limbă necesară pentru înțelegere reciprocă într-o țară cu mai mult de 200 de limbi.
Germană (134,6 milioane de vorbitori)
Germana este, desigur, limba oficială a Germaniei. Spre deosebire de alte limbi europene, este vorbită în mare parte în Europa, doar Austria, Liechtenstein, Elveția și Luxemburg având populații vorbitoare de germană semnificative. Cu toate acestea, învățarea limbii germane este extrem de populară în raport cu populația sa mică, situându-se pe locul cinci în rândul celor mai studiate limbi din lume.
Japoneză (125,4 milioane de vorbitori)
Japoneza este prima limbă de pe această listă care se vorbește în întregime într-o singură țară. De fapt, peste 99% dintre japonezi vorbesc japoneza ca limbă maternă. Cu toate acestea, învățarea limbii japoneze este extrem de populară printre cei care doresc să se bucure de cultura japoneză.