Cele mai scumpe orașe din România. Chiria de aici rivalizează cu cele din Suedia sau Danemarca

de: Alexandru Denisa
14 12. 2024

Cluj-Napoca și București se află printre orașele din Europa cu cele mai rapide creșteri ale chiriilor. Deși veniturile medii au crescut mai mult decât în alte părți ale continentului, locuitorii din aceste două orașe plătesc mai mult pentru chirie comparativ cu restul europenilor, potrivit unui raport al Fundației Friedrich Ebert.

Care sunt cele mai scumpe orașe din România

Pentru locuitorii din București și Cluj-Napoca, chiria reprezintă o povară mai mare decât pentru cei din Lyon sau Berlin, care alocă 38%, respectiv 41% din venitul mediu net pentru închirierea unui apartament mic în centrul orașului. În schimb, în Capitală, chiria pentru un astfel de apartament reprezintă 53% din salariul mediu net sau 55% din venit, iar în Cluj procentul este similar, conform datelor publicate de Fundația Friedrich Ebert în Monitorul Social.

Între 2015 și 2023, chiria pentru un apartament cu un dormitor în centrul Bucureștiului a crescut cu mai mult de 50%, ajungând la 502 euro.

În zonele mai puțin centrale, prețul a crescut cu 50%, atingând 342 de euro. În Cluj-Napoca, chiriile sunt mai mari, un apartament similar costând 527 de euro în 2023, ceea ce reprezintă o creștere de 80% față de 2015, mult mai rapidă decât în București. În zonele periferice din Cluj, creșterea a fost de 94%, de la 196 de euro în 2015 la 381 de euro în 2023, conform datelor Fundației Friedrich Ebert, preluate din platforma Numbeo.

„Vestea bună în acest context este că, deși bucureștenii și clujenii cheltuie în 2023 mai mult de 50% din venituri pentru a închiria un apartament cu un dormitor în centrul orașului, acest procent este în scădere față de anii trecuți, când chiriile reprezentau chiar și 60% din venitul mediu sau chiar 70% în 2015”, arată fundația.

Cele mai scumpe orașe din România

Veniturile sunt foarte mari

În ambele orașe, veniturile medii au crescut mai rapid decât chiriile. În 2015, salariul mediu net în București era de 483 de euro, iar de atunci aproape s-a dublat, ajungând la 956 de euro. În Cluj, creșterea a fost și mai accentuată, deoarece orașul a pornit de la un salariu mediu net de 421 de euro, care a crescut cu aproape 130%. În 2023, acesta ajunsese la 962 de euro.

„Această modificare reflectă faptul că, în general, veniturile medii din București și Cluj au crescut ușor mai mult decât chiriile. Această dinamică reflectă mai mult ca sigur și schimbarea structurii economice din aceste orașe, în condițiile în care venitul mediu ascunde inevitabil o inegalitate semnificativă”, mai arată analiza citată.

O analiză asemănătoare din 2021 arată că în alte orașe europene veniturile medii nu au avut creșteri la fel de semnificative, însă ceea ce se remarcă este faptul că prețurile chiriilor au crescut mult mai ușor, au rămas stabile sau chiar au scăzut în anumite cazuri. Astfel, locuitorii unor mari orașe din vest plătesc mai puțin pentru chirie în raport cu venitul mediu pe care îl obțin.

În Debrecen, chiria pentru un apartament similar ajunge la 468 de euro, adică puțin peste jumătate din salariul mediu net de 933 de euro. Deși chiriile în acest oraș au crescut cu mai mult de 60% din 2015, salariile s-au dublat și chiar depășit acest procent în aceeași perioadă.