Cele mai mari probleme din România ating cote alarmante. Cu ce dificultăți se confruntă oamenii zilnic
În contextul Programului ”Aer curat pentru Europa”, Comisia Europeană a invitat mai multe state membre, inclusiv România. Întâlnirea avea ca scop procedurile de încălcare a legii privind poluarea excesivă a aerului.
Comisia Europeană: Cele mai mari probleme din România ating cote alarmante
Comisia considera, în 2018, că România nu a luat măsurile care ar fi trebuit să fie puse în aplicare încă din 2007, menite pentru a proteja sănătatea cetățenilor.
CE a solicitat României să ia măsuri orientate spre viitor, rapide și eficiente pentru a menține perioada de nerespectare cât mai scurtă posibil. Poluarea aerului este un factor major în încălzirea globală. În același timp, se pune un accent din ce în ce mai mare pe rezolvarea acestei probleme. Comunitățile urbane profită de tehnologia informației și tehnologiile de comunicații pentru a îmbunătăți controlul emisiilor de mediu și a poluării fonice.
Poluarea aerului din marile orașe poate reduce speranța de viață cu până la 22 de luni. Cu toate acestea, potrivit unui studiu realizat de OMS, în mai 2016 și actualizat în 2018, majoritatea orașelor mari se confruntă cu această problemă. Peste 80% din zonele urbane ating niveluri de poluare a aerului mult peste valorile acceptabile. Puteți urmări calitatea aerului în România, în timp real, aici.
”Aproximativ șapte milioane de oameni mor în fiecare an din cauza expunerii la particule fine din aerul poluat care duc la boli precum accident vascular cerebral, boli de inimă, cancer pulmonar … și infecții respiratorii.”, spune raportul OMS.
Cu toate măsurile impuse de Comisia Europeană și avertizările OMS, România nu a reușit să implementeze corect toate directivele. Cei de la CE au făcut un studiu în România asupra calității aerului din marile orașe, care a scos la iveală faptul că 13.000 de locuitori din 41 de localități urbane nu sunt mulțumiți de calitatea aerului. Orașele alese au fost Cluj-Napoca, Oradea, Alba Iulia, Brașov, Drobeta Turnu Severin , Timișoara, Sighișoara, Slatina și Iași.
Cu ce dificultăți se confruntă oamenii zilnic
Pe de altă parte sondajula fost făcut folosind Eurobarometrul Flash Instrumetul celor de la Comisia Europeană a ajutat la verificare și ai calitatea serviciilor de sănătate. Și în acest caz procentele au arătat o nemulțumire referitore la cum sunt gestionate aceste servicii. Sondajele au fost făcute de Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei şi Banca Mondială. Slaba calitate a serviciilor medicale vine în urma unor carențe vizibile.
Datorită procesului de aderare la Uniunea Europeană, României, prin Comisia Europeană, i sa cerut să armonizeze legislația cu cerințele europene Cu toate acestea, există încă un decalaj între evoluțiile legale și implementarea efectivă pe teren, în principal rezultatul unei capacități administrative reduse. Unalt motiv este lipsa mecanismelor de responsabilitate la nivel local, comunicarea inadecvată între instituțiile publice. Mai departe, un alt motiv al serviciilor de sănătate slabe sunt abilitățile de management insuficiente în rândul funcționarilor aleși la nivel local, personal de nivel și administrativ.