Cele mai mari pensii din România. Cine sunt pensionarii care primesc peste 50.000 de lei pe lună
Casa Națională de Pensii Publice a întocmit o analiză din care se poate afla cine sunt cel mai bine plătiți pensionari din România. Află în rândurile de mai jos în ce domeniu de activitate au activat acești foști angajați, înainte de a se retrage de pe piața muncii. Sumele se ridică la peste 50 de mii de lei.
Cine primește cea mai mare pensie în România
Problema pensiilor din România a reprezentat subiectul a numeroase dezbateri în spațiul public. De-a lungul timpului, foarte multe voci și-au exprimat nemulțumirea privind modul în care se calculează și se încasează venituri de către persoanele care s-au retras de pe piața muncii.
Tema unora dintre cele mai controversate comentarii a fost – și este – reprezentată de pensiile speciale. Cele mai consistente sume de bani se duc către foști angajați ai instanțelor judecătorești sau ai parchetelor din România, potrivit informațiilor analizate de Adevărul.
Sumele depășesc 50.000 de lei acordați lunar
Cele mai mari pensii se acordă, așadar, foștilor angajați din instanțele judecătorești și din parchete. Opt dintre acești foști salariați încasează venituri lunare brute de peste 50 de mii de lei, scrie sursa citată. Iată cum arată topul primilor 8 ex-magistrați cel mai bine pensionați:
- pensie – 58.191 lei;
- pensie – 56.875 lei;
- pensie – 56.447 lei;
- pensie – 55.900 lei;
- pensie – 55.191 lei;
- pensie – 50.895 lei;
- pensie – 50.392 lei;
- pensie – 50.359 lei.
Cum se efectuează plata pensiilor magistraților
Începând cu locul 9 din topul celor mai bine pensionați ex-magistrați din România, care încasează și cele mai consistente venituri financiare lunare, sumele scad sub suma de 50 de mii se lei. Foștii angajați din instanțe judecătorești și din parchete de pe locurile 9-20 încasează între 43.539 și 49.792 lei.
Potrivit informațiilor comunicate de către reprezentanții Casei Naționale de Pensii Publice, pensiile ex-magistraților sunt achitate din două bugete diferite:
„Menționăm că plata pensiilor de serviciu se suportă atât din Bugetul asigurărilor sociale de stat (BASS), cât și din Bugetul de stat (BS), astfel: pentru partea din pensie aferentă sistemului contributiv (calculată pe baza punctajului mediu anual) plata se realizează din Bugetul asigurărilor sociale de stat, iar diferența dintre pensia de serviciu (stabilită în conformitate cu legea specială) și pensia aferentă din sistemul public de pensii se realizează din Bugetul de stat”.
Marea nemulțumire a ex-angajaților din juridic
În altă ordine de idei, amintim că judecătorii și procurorii au amenințat de mai multe ori în ultimii ani de zile cu blocarea tribunalelor dacă Guvernul și Parlamentul intenționează să le taie pensiile speciale. Propunerea s-a aflat și pe masa lui Marcel Ciolacu și a prevăzut o scădere a veniturilor cu 15%.
Potrivit celui mai recent proiect depus în acest sens, orice pensie specială care depășește salariul mediu net în România ar trebui să fie impozitată cu 15 procente.