Cele mai frumoase călătorii cu trenul în Europa. În ce țări poți vedea priveliști de basm

de: Ștefan R. Apostol
30 09. 2020

Cu toate că suntem în pandemie, asta nu ne împiedică să visăm. Să visăm la anumite lucruri și, de ce nu, la călătorii cu trenul prin Europa. Putem să ne imaginăm călătorii de basm și priveliști parcă scoase din cărțile cu basme.

Cele mai frumoase călătorii cu trenul în Europa. În ce țări poți vedea priveliști de basm

Cei de la Euronews s-au gândit să ne ofere această șansă. Cu o rețea feroviară care se întinde pe sute de mii de kilometri, Europa este una dintre cele mai diverse și accesibile destinații de călătorie cu trenul din lume.

De la dormitoare de lux de cinci stele în Spania până la rute feroviare vechi de 100 de ani în Slovenia, alegem cele mai spectaculoase călătorii cu trenul continentului pentru următoarea dvs. aventură feroviară europeană.

Făcut celebru prin filmele Harry Potter, West Highland Line este cu adevărat magic © evenfh / Shutterstock

Pentru lux de cinci stele: El Transcantábrico, Spania

Trenul de lux ultra-luxos Transcantabrico duce oaspeții într-o călătorie de 8 zile de la istoricul Santiago de Compostela din Spania până la orașul romanic Leon. Vom călători prin orașele de coastă din nordul țării, Santander și Bilbao. Traseul de 643 km oferă vedere la Marea Cantabrică și la vârfurile verzi din Asturia.

El Transcantabrico traversează podul peste râul Ebro la Arija, Burgos @ LuxuryTrainClub

Dar și posibilitatea de a explora Parcul Național Picos de Europa și plajele din Ribadeo. Bineînțeles, traseul sărbătorește mâncărurile și vinurile de clasă mondială din nordul Spaniei. Trenul se va opri la unele dintre cele mai bune restaurante cu fructe de mare din regiune și veți servi la bord meniuri a-la-carte demne de Michelin. În interiorul trenului, vagoanele Pullman din 1923 sunt reproiectate cu suite de lux, băi cu hidromasaj și vagonete de epocă.

Pentru fiorduri și înălțimi: Bergen Railway, Norvegia

Trecând Parcul Național Hardangervidda la 1.237 metri, calea ferată Bergen este cea mai înaltă linie de cale ferată principală din nordul Europei. Traseul are o lungime de de 371 km începe în Oslo. Veți călători prin câmpii verzi și lacuri de culoare indigo.

călătorii: Bergen Railway este cea mai înaltă cale ferată principală din nordul Europei MariusLtu / Getty Images / iStockphoto

Apoi veți urca pe lângă fiorduri asemănătoare sticlei, râuri împădurite și pasuri montane acoperite de zăpadă. Călătoria de la Oslo la Bergen durează aproximativ șapte ore. Trenul va străpunge 180 de tuneluri și se oprește în 22 de stații. Mulți vizitatori combină ruta cu o plimbare pe linia ferată a Bergen Railway Flåm, cea mai abruptă cale ferată cu ecartament standard din Europa.

Pentru istorie și inginerie epică: călătorii pe Bohinj Railway, Slovenia și Italia

Călătoria de trei ore de la Jesenice în Slovenia la Trieste în Italia urcă prin vârfurile acoperite de zăpadă din Alpii Iulieni. Va trece peste cel mai mare pod de arc din piatră din lume. Este singurul arc principal ce se întinde pe 85 de metri.  Și va intra în cel mai lung tunel feroviar din Slovenia, de 6.327 metri.

călătorii: Bohinj Railway ia în Slovenia Julian AlpsRemedios / fesus robert „kavita” (fesus robert „kavita” (Fotograf)

Linia veche de 100 de ani a fost inițial construită pentru a face călătorii între vestul Austriei și sudul Germaniei cu portul austro-ungar Trieste de atunci. Astăzi, însă, calea ferată Bohinj deservește bicicliști și excursioniști care accesează frumoasele trasee ale regiunii și pasionații de vinuri care explorează vinăriile Nova Gorica. Din mai până în noiembrie, un tren cu aburi trage vagoanele și personalul poartă aceleași uniforme purtate în timpul Imperiului Austro-Ungar 1900-1906.

Pentru vederi alpine: Glacier Express, Elveția

Cele mai iconice călătorii feroviare din Elveția trece printr-o țară minunată de iarnă. Veți descoperi vârfuri înălțate acoperite de zăpadă, pădure alpină densă și viaducte de piatră înalte de 61 de metri. Acestea se ridică din cheile adânci ale văii. Atingând viteze medii de 38 km / oră, Glacier Express durează șapte ore și jumătate.

Cele mai iconice călătorii feroviare din Elveția face legătura între stațiunile de schi Zermatt și St.Moritz. Markus Thoenen / Getty Images / iStockphoto

Veți călători de la Zermatt la St.Mortiz, oferindu-vă suficient timp pentru a admira priveliștile Alpilor elvețieni. În opulență veți sorbi șampanie sau veți sărbători cu păstrăv afumat și tartar de vită. Mulți vizitatori finalizează călătoria într-o zi. Recomandarea este să nu vă grăbiți. Pentru că asta înseamnă suficient timp pentru schi în Oberwald sau pentru a urca pe Gornergrat, cea mai înaltă cale ferată din Europa cu vedere panoramică la Matterhorn.

Pentru puțină magie: West Highland Line, Scoția

Toți la bordul Hogwarts Express pentru călătorii de basm. Pe linia West Highland din Scoția, puteți urmări călătoria celui mai faimos vrăjitor din lume. veți călători în trenul cu aburi jacobit peste Glenfinnan, viaductul cu 21 de arcuri, renumit de filmele Harry Potter. Călătoria de cinci ore vă va duce din orașul de câmpie Glasgow până în portul de munte Mallaig.

călătorii: West Highland Line din Scoția a devenit faimos prin filmele Harry Potter: Rixipix / (C) Jane Rix ((C) Jane Rix (Fotograf)

Veți vizita cei 267 km de lacuri sticloase și landul de arici care alcătuiesc Loch Lomond, Parcul Național Trossachs și Rannoch Moor. Trenul trece prin unele dintre cele mai sălbatice părți ale Marii Britanii. Asta înseamnă că este mult mai probabil să observați căprioare sau vulturul ocazional în creștere decât sunteți o altă ființă umană.

Pentru pădurile tropicale și lacurile antice: Muntenegru Express și Serbia

Deschis în 1976, Montenegro Express pentru călătorii este una dintre cele mai tinere rute feroviare pe distanțe lungi din Europa. Nu concurează cu călătoriile feroviare mai vechi atunci când vine vorba de istorie. Peisajul montan compensează cu siguranță această concurență. Călătoria de 12 ore începe din orașul portuar din Muntenegru Bar.

călătorii: Montenegro Express este o călătorie de 475 km care trece prin Parcul Național Biogradska Gora. Kateryna Kolesnyk / Getty Images / iStockphoto

Ccontinuă prin 254 de tuneluri și 435 de poduri prin Alpii Dinarici pentru a ajunge la capitala sârbă, Belgrad. În doar 475 km, Montenegro Express cuprinde Parcul Național Biogradska Gora. Este una dintre puținele păduri tropicale rămase din Europa. Ajungi apoi la Lacul Skadar, cel mai mare lac din sudul Europei, și chiar se scufundă în părți din Bosnia și Herțegovina. Pentru cele mai bune vederi, asigurați-vă că stați pe partea stângă a trenului atunci când călătoriți de la Bar la Belgrad.