Cele mai cunoscute afaceri din Austria care au mare succes în România. Austriecii fac sume colosale la noi în ţară

de: Sabina Anastasia
08 12. 2022

Cele mai cunoscute afaceri din Austria care au mare succes în România. Străinii înregistrează profituri importante în țara noastră. Este vorba, mai întâi de toate, de domeniul energetic, unde au fost raportate încasări semnificative, raportate la cifre de afaceri chiar de trei ori mai mari. Află în rândurile de mai jos cum și-a extins Austria influența la noi în țară.

Strategia de dezvoltare a austriecilor în România, în ultimii zece ani

Austriecii sunt printre cei mai feroce investitori în economia românească, este de părere consultantul economic Adrian Negrescu. Au profitat de circumstanțele economice și politice vulnerabile, pentru a se dezvolta în țara noastră. Însă nu în orice fel de domenii, ci în industrii cheie, unde înregistrează profituri importante.

„Austriecii au intuit la timp, încă de acum 10-15 ani, potenţialul de dezvoltare al ţării noastre. Au dezvoltat afaceri într-o gamă largă de domenii, de la petrol şi gaze la comerţ, construcţii şi IT.

Au cumpărat ieftin afaceri românești și le-au dus pe profit, reușind să controleze businessuri și lanțuri de producție vitale pentru economie”, a declarat consultantul economic Adrian Negrescu, pentru Adevărul.

Cele mai cunoscute afaceri din Austria care au mare succes în România

Topul celor mai cunoscute companii cu capital austriac, care activează în țara noastră, este condus de cele din domeniul energetic. Vorbim, în primul rând, despre OMV Petrom. Compania a înregistrat, în anul 2021, un profit de 2, 7 miliarde de lei, la o cifră de afaceri de 23,6 miliarde de lei.

Despre un grup de persoane care reprezintă compania se zvonește că ar exercita unele influențe în Parlamentul României. Totul, cu scopul modificării unor prevederi din cadrul Legii offshore. În a doua parte a lunii noiembrie, președintele Klaus Iohannis a primit, la Palatul Cotroceni, în vizită, o delegație  OMV Petrom, condusă de directorul general Alfred Stern.

„Cu această ocazie, președintele a reiterat importanța strategică a proiectului pentru România și a solicitat conducerii OMV începerea cât mai rapidă a exploatării offshore în cadrul perimetrului deținut de Romgaz și OMV Petrom, având în vedere că legea de specialitate este una favorabilă și se află în vigoare”, se arăta în comunicatul de presă emis de către Palatul Cotroceni.

Tot în domeniul energetic, avem compania MET România Energy. Aceasta a înregistrat un profit net de aproximativ 97 de milioane de lei, potrivit Adevărul.ro. Între timp, Linde Gaz România, din Timiș, a raportat un profit net de 236,6 milioane de lei, la o cifră de afaceri de 767,4 milioane de lei.

În ce alte industrii din țara noastră și-au extins austriecii influența 

Fosta companie Holzindustrie Schweighofer SRL, acum cunoscută sub denumirea de HS Timber Productions SRL, se află pe locul III în topul afacerilor dezvoltate de Austria în România. Conducerea firmei a înregistrat, anul trecut, un profit net de 624,6 milioane de lei, la o cifră de afaceri de 3,1 miliarde de lei.

Pe lângă OMV Petrom, mai vorbim și despre companii specializate în construcția de drumuri și autostrăzi, precum Porr și Strabag. Influențele austriecilor s-au extins și în domeniul bancar și al asigurărilor, două astfel de exemple fiind subsidiara Raiffeisen și Uniqa Asigurări.

Alte companii cu capital austriac activează și în industria auto – Automobile Bavaria, două companii Porsche și subsidiara BMW. Nici domeniul farmaceutic nu face excepție de investițiile austriecilor, care și-au extins influențele prin companiile Farmexim și Help Net.

Directorul care a decis să nu prelungească contractele cu austriecii

Consultantul economic Adrian Negrescu este de părere că afaceriștii din Austria susțin aderarea României la Spațiul Schengen. Având mentalitatea diferită, nu condusă de interese politice, pot să privească pragmatic situația.

Integrarea României în Schengen ar ușura tranzitul de mărfuri și ar asigura, de asemenea, un potențial mai mare de dezvoltare a afacerilor de pe teritoriul țării noastre.

Citește și: România nu intră în Schengen. Olanda și Austria au votat împotrivă. Croația, liber la Schengen

Între timp, directorul unuia dintre cei mai mari producători de mezeluri din România, Elit SRL, a anunțat că nu va mai prelungi contractele cu companiile austriecilor. Voicu Vușcan, pe numele său, a explicat că decizia pe care a luat-o nu-și are rădăcinile în răzbunare. Totuși, „cerem să fim considerați parteneri adevărați în UE”, a spus el, într-un interviu pe care l-a acordat ziarului Libertatea.