Cele mai bune alimente, în caz că ești constipat. Scapi imediat de probleme

de: Alexandra Chivu
05 10. 2020

Constipația nu este o boală în sine, ci un simptom. Foarte mulți oameni, însă, tratează această problemă ca pe o indispoziție de moment și, de multe ori, jena îi determină să se trateze acasă, în loc să meargă la medic. Când vei ajunge în cabinetul unui doctor, vei auzi mai mult ca sigur că alimentația ta trebuie modificată.

Constipația, alarmă pentru 100 de boli. Cele mai bune alimente care te scapă de probleme

Constipația afectează un număr foarte mare de oameni din toată lumea și apare în special la femei și vârstnici. În Franța, de exemplu, aproape 10 milioane de persoane suferă de constipație cronică. În Germania, aproximativ 30% din populație. În Stele Unite, 4 milioane de pacienți sunt afectați de această tulburare. România face și ea parte din acest top, cu 7 milioane de oameni care suferă de constipație. Afecțiunea, simptom aparent banal, poate ascunde cel puțin 100 de boli, atât afecțiuni intestinale, cât și neuroendocrine.

Metodele de a trata problema depind de cauză, dar și de durată. Dar există și câteva metode simple, care te-ar putea ajuta să menții totul sub control. De asmenea, importantă este și mișcarea. Mersul pe jos timp de 10-15 minute pe zi poate îmbunătăți semnificativ digestia.

Iaurtul

Iaurtul poate ușura digestia, îndeosebi cel probiotic, ținând sub control procesele de putrefacție a resturilor alimentare din intestin.

Semințe

Dacă suferi de constipație, este ideal să adaugi semințe de susan în salată sau la micul dejun, în iaurt. Bogate în fibre, și semințele de dovleac pot veni în ajutor

Bananele

Aceste fructe pot fi un aliment minune pentru această problemă, dar trebuie să știți cum să le alegeți. Bananele verzi provoacă constipație, adică ajută în cazul diareei, iar cele galbene te ajută să scapi de ea.

Prune

O sursă importantă de fibre și de sorbitol, prunele sunt un laxativ natural.

De ce tot mai mulți români suferă de constipație?

„Trăim într-o țară industrializată, unde avem un regim de viață nu tocmai sănătos, cu fibre cât mai puține în alimentație, lucru care contribuie la instalarea constipației. Cauzele sunt alimentația proastă, obiceiurile proaste, sedentarismul. Aceștia pot fi factorii principali, dar, evident, putem vorbi și despre patologii, care duc secundar la constipație”, a explicat doctorul Elena Capcelea, medic specialist gastroenterolog.

„Din meniul nostru nu trebuie să lipsească fibrele vegetale. Aici, specialiștii nutriționiști menționează că ar fi bine 14 grame la mia de calorii. De exemplu, 20-30 de grame de tărâțe la micul dejun, în fiecare zi. E bine să nu exagerăm cu ele din prima, altminteri vom avea flatulențe, balonare”, a completat specialistul.