Cele două orașe din România unde trăiesc cei mai fericiți oameni. Pe ce loc se situează în topul lumii

de: Ștefan R. Apostol
29 06. 2024

Am tot auzit de tot felul de topuri, de la cel mai mare oraș, cel mai dezvoltat, și până la cel mai fericit, și aparent în topul mondial apar și cele două orașe din România unde trăiesc cei mai fericiți oameni.

A apărut Indexul Happy City 2024

În aceste zile a apărut un clasament oficial al celor mai fericite orașe din lume. Al doilea oraș al Danemarcei, Aarhus, s-a clasat pe primul loc, iar alte nouă localități normande norocoase s-au clasat în top 10. Statele Unite și Canada au fost aproape ignorate în clasamentul din acest an al celor 250 de centre ale populației mondiale.

Orașul danez Aarhus este cunoscut pentru „străzile sale pietruite pitorești, căile navigabile întortocheate și magazinele independente confortabile, care îl fac să fie atât relaxat, cât și vibrant”, potrivit The Sun.

Indexul Happy City 2024 clasifică orașele din întreaga lume în funcție de eforturile depuse de administrațiile locale pentru a crea un loc în care locuitorii se simt bine în viață, prin politici strategice solide, precum și aspecte precum mediul, mobilitatea socială și economia locală, au declarat creatorii listei, The Institute for Quality of Life, cu sediul în Regatul Unit.

Un oraș al oamenilor fericiți va însemna întotdeauna ceva diferit

Un oraș cu cei mai fericiți oameni va însemna întotdeauna ceva diferit pentru fiecare dintre noi. Pentru un copil de cinci ani, care așteaptă locuri de joacă și oportunitatea de a construi relații cu părinții ca parte a timpului de calitate petrecut împreună, este una.

Pentru un om de 4o de ani, care aleaergă de la muncă acasă și invers, și care caută o întoarcere rapidă acasă de la locul de muncă va fi cu totul altceva. Alte așteptări ar fi definite de studenți, profesioniști din mediul corporatist, cetățeni în vârstă și orice alt grup de persoane cu nevoi specifice.

„Deoarece fiecare oraș este un peisaj în mișcare, activitatea lor trebuie verificată periodic, în special în ceea ce privește calitatea serviciilor publice furnizate și cunoașterea locului, ca răspuns la noile provocări care apar. Facem acest lucru în fiecare zi și publicăm o dată pe an. ”, spun cei de la IQL.

Care sunt cele două orașe din România unde trăiesc cei mai fericiți oameni

Curioși din fire, am decis să ne uităm și noi pe această listă și am constatat care sunt în 2024 cele două orașe din România unde trăiesc cei mai fericiți oameni, și, bineînțeles, pe ce loc se află. După o lungă căutare, am ajuns la două poziții în acest Happy City Index, anume la poziția 195 și 220.

Pe locul 196, conform britanicilor, de la The Institute for Quality of Life (IQL), în funcție de toate criteriile luate în calcul, Cluj Napoca este primul din cele două orașe din România, iar aici trăiesc cei mai fericiți oameni.

Consultând mai departe lista, și la 25 de locuri diferență față de Cluj, se  regăsește orașul de sub Tâmpa, Brașovul, pe poziția 220, dintr-un total de 250 de orașe din lume. Am putea spune că suntem puțin dezamăgiți de aceste poziționări, dar mai bine așa, decât deloc, nu?