Cele două alimente de post interzise în Săptămâna Mare. E mare păcat, deşi mulţi credincioşi nu ştiu acest lucru

de: Ionuț Vieru
28 04. 2024

Săptămâna Mare este o perioadă foarte importantă pentru creștini. Mai este denumită și Săptămâna Patimilor, fiind ultima săptămâna dinaintea Duminicii Învierii Domnului.

Alimentele de post care nu se consumă în Săptămâna Mare

Credincioșii care țin postul de 40 de zile știu că în Săptămâna Mare nu au voie să consume două alimente specifice, chiar dacă sunt de post. Aceștia se feresc de oțet și urzici, dar de ce?

Ei bine, în momentul răstignirii lui Iisus pe Cruce, soldații au făcut tot ce au putut pentru a-l face pe Mântuitor să sufere cât mai mult. Atunci când Iisus a cerut apă, a primit oțet, aruncându-l inclusiv și pe rănile însângerate.

Mai mult, trupul Mântuitorului a fost bătut cu urzici, astfel încât durerea rănilor pe care le avea deja să fie și mai mare. Prin urmare, mulți credincioși aleg să nu consume oțet și urzici în Săptămâna Mare, crezându-se că este un mare păcat dacă nu respectă acest obicei.

Tradiții și obiceiuri în Joia Mare

Există tradiția ca, în Lunea Mare, oamenii să înceapă curățenia de Paște, adică se spală rufele, se scoate aerisește casa și se fac reparațiile necesare în casă. În Marțea Mare se aspiră, se dă cu mătura, se spală geamurile și se fac treburile mai grele prin casă sau prin curte. Se poate spăla până miercuri.

Joia Mare este ultima zi în care se pomenesc morții. Potrivit tradițiilor, femeile merg la biserică și împart colaci de post, miere, vin și fructe. În noaptea dinainte de Joia Mare sau în dimineața acestei zile, se spune că se deschid mormintele, iar sufletele morților se întorc în casele lor.

Pentru a le întâmpina, bărbații aprindeau focuri prin curți, în fața casei sau în cimitire. Tot în această noapte, se crede că Joimărița și patroana torsului și a țesutului le blesteamă pe fetele leneșe.

În după amiaza Joii Mari, gospodinele pregătesc bucatele tradiționale. În multe zone din țară, există tradiția ca în Joia Mare să se vopsească ouăle, iar credincioșii se împărtășesc, după ce s-au spovedit.

O tradiție spune că, ouăle vopsite în Joia Mare și mâncate de Paște ne apară de suferință și de necaz. Dacă este îngropată în pământul pășunilor, coaja lor apără vitele de deochi și de năpastă.