Cele 3 secrete pentru varză murată cum nu ai mâncat niciodată. Toate gospodinele de la țară folosesc rețeta asta de ani buni
Varza murată se numără printre preparatele pe care multe gospodine le fac toamna, pentru iarnă. Pentru ca varza să se păstreze crocantă pe tot parcursul iernii și pentru a avea un gust perfect echilibrat, nici prea acru, nici prea sărat, trebuie să ții cont de anumite trucuri.
Secretele pentru cea mai bună varză murată
Varza murată se folosește, de obicei, la sarmale, dar poate fi gătită și sub formă de ciorbă, mâncare sau salată, cu ulei și cu piper. De obicei, varza se pune la butoi toamna târziu, atunci când temperaturile scad și poate fi ținută afară, fără să fermenteze. Pentru ca varza să se păstreze impecabil până primăvara și pentru ca zeama să nu se tulbure, trebuie să respecți câteva reguli.
În primul rând, verzele pe care urmează să le pui la murat trebuie să fie de dimensiune medie, cu frunzele ferme, fără lovituri sau porțiuni stricate. Butoiul trebuie să fie curățat bine și dezinfectat cu apă fierbinte și bicarbonat de sodiu, pentru a elimina riscul ca bacteriile să fermenteze și să strice varza.
Cel mai important ingredient la varza murată este sarea. Aceasta ajută la conservarea verzei, dar îi dă și acel gust acru. La varza murată și la murături în general se folosește doar sare grunjoasă, fără iod. Sarea iodată pe care o folosim la gătit poate să strice murăturile. La fiecare litru de apă folosit pentru saramură, se adaugă 25 de grame de sare, adică o lingură cu vârf.
Ce să faci pentru ca varza să aibă o culoare galbenă
Un truc folosit de zeci de ani de gospodinele de la țară este să adauge în butoi câteva gutui și boabe de porumb. Acestea colorează în mod natural zeama de varză și îi dau verzei acea nuanță galbenă frumoasă.
Pentru ca varza să se mențină crocantă și să nu se înmoaie, se adaugă în butoi și câteva rădăcini de hrean curățate. Pentru aromă, se pun crenguțe de mărar uscat. Dacă vrei ca verzele să se mureze mai repede, crestează cu cuțitul, sub formă de cruce, în zona cotorului. În acest fel, saramura va intra în ele și se vor acri mai repede și mai uniform.
Timpul de care au nevoie verzele pentru a fi murate depinde de temperaturile din locul în care este depozitat vasul. Cu cât este mai cald, cu atât varza se va mura mai repede, respectiv în trei săptămâni. Dacă este frig, varza poate avea nevoie de până la șase săptămâni pentru a fi acră.
Nu în ultimul rând, se poate practica pritocirea saramurii, astfel încât aceasta să nu se tulbure. În primele zile după ce este pusă varza la murat, se suflă aer în butoi cu un furtun sau cu o țeavă, pentru a o amesteca.