Cele 2 greșeli majore care duc la apariția varicelor. Ai grijă de tine și nu le mai face
Varicele pot fi un motiv de disconfort sever, dacă nu sunt tratate la timp. Reprezintă o afecțiune medicală în care venele devin proeminente, vizibile și provoacă durere. Dacă ai o „pânză groasă de păianjen” pe picioare, este esențial să ții cont de recomandările unui specialist. Află ce greșeli faci zilnic, fără să-ți dai seama, care duc la boala varicoasă.
Cum știi că suferi de boala varicoasă
Potrivit medicului Toni Feodor, „varicele sunt o boală venoasă, în care venele îşi pierd structura şi funcţia de întoarcere a sângelui. Este o boală frecventă. Aproape patru milioane de români suferă de această boală”. Printre cauze se numără stilul de viaţă, factorii comportamentali, sedentarismul, alimentaţia scăzută în vitamina C. Apoi poate fi și factorul genetic sau constituţia. Unele persoane au pielea tare, explică expertul.
„Proporţia dintre colagen solubil şi insolubil ne dă o anumită patologie. Patologie de perete abdominal, hernie sau o patologie vasculară separată. Este un sindrom rar, dar foarte grav, unde există o disproporţie dintre elastină şi ţesut conjunctiv unde vasele se dilată foarte mult.”, a declarat dr. Toni Feodor în cadrul rubricii „Sfat de Sănătate” de la Antena 3.
Greșelile care duc la apariția varicelor
Ca la orice afecțiune, și în cazul varicelor există anumite simptome, cum ar fi senzaţie de picior obosit şi greu, de picior umflat sau de înţepături. Toate aceste semne anunţă că este o presiune venoasă crescută. O altă particularitate este prezenţa crampelor musculare nocturne.
Boala afectează atât femeile, cât și bărbații. Deoarece reprezentantele sexului frumos acordă mai multă atenţie picioarelor, afecțiunea este descoperită în stadii incipiente. Bărbații sunt mult mai predispuşi la tromboflebită. De asemenea, persoanele care stau mult timp în picioare sunt predispuse la apariţia varicelor din cauză că viteza de circulaţie a sângelui este foarte lentă. Nici statul pe scaun nu este indicat. „Vena primeşte un semnal că nu mai este nevoie de ea. Se atrofiază”, a dezvăluit medicul român.
Ce poți face
Fă schimbări în stilul de viață, care pot împiedica agravarea venelor varicoase, formarea altora noi și reduce durerea;
Asigură-te că faci mișcare. Exercițiile fizice ajută sângele să circule prin vene;
Nu sta în picioare mult timp. Ia-ți pauză;
Când te așezi, nu sta picior peste picior;
Când poți, ridică-ți picioarele deasupra nivelului inimii;
Dacă ești o persoană supraponderală, încearcă să slăbești. Acest lucru va reduce presiunea asupra venelor tale;
Nu purta haine strânse în jurul taliei sau al coapselor. Pantalonii strâmți pot agrava venele varicoase;
Limitează timpul în care porți tocuri înalte;
Reduceți cantitatea de sare din alimentație.