Cel mai sfânt loc din România în luna mai. E unic în țară, turiștii vin în număr mare la Izvorul Tămăduirii

de: Corina Oprea
08 05. 2024

Te-ai întrebat vreodată unde se află cel mai sfânt loc din România? Este unic la noi în țară și atrage o mulțime de turiști aici, mai ales de Izvorul Tămăduirii. De aici iau credincioșii agheasmă în Săptămâna Luminată.

Izvorul Tămăduirii din România

Chiar la noi în țară, există un loc încărcat de spiritualitate și credință, unde mii de oameni se adună în fiecare an într-o zi specială. Este vorba despre Izvorul Tămăduirii, o sursă de apă sfințită cu proprietăți vindecătoare, care se află chiar la Biserica Greacă din Brăila.

De acest loc s-a aflat încă din anul 1863, când, în timpul lucrărilor de construcție la biserică, a fost descoperit acest izvor miraculos. În timp ce săpau pentru altar, a fost găsit izvorul, când apa sfântă a început să curgă din adâncuri.

Localnicii au fost fascinați de acest izvor, motiv pentru care l-au captat într-o fântână, sub Altarul Sfântului Gherasim, unul dintre hramurile bisericii. De atunci, în fiecare primă vineri din Săptămâna Luminată, oamenii se adună în număr foarte mare cu ocazia sărbătorii Izvorului Tămăduirii.

Această zi a devenit o ocazie specială pentru credincioși, care vin din toate colțurile țării pentru a lua apă sfințită din acest izvor binecuvântat. Mulți dintre aceștia stau ore în șir în curtea bisericii, așteptând să primească binecuvântarea și să simtă puterea vindecătoare a apei.

Legenda acestui izvor este una extrem de interesantă, în care foarte mulți cred. Se spune chiar că un bărbat nevăzător ar fi fost stropit cu apa izvorului și, miraculos, și-ar fi recăpătat vederea.

De atunci, se spune că o mulțime de persoane ar fi fost vindecate de-a lungul timpului, motiv pentru care Biserica Greacă din Brăila s-a transformat într-un loc de pelerinaj pentru toți cei ce caută vindecare și liniște sufletească.

Pe lângă caracterul său miraculos, Biserica Greacă este și un loc cu o mare importanță istorică și arhitecturală. Este singurul lăcaș de cult din România cu trei hramuri și trei altare.

Izvorul care curge o dată pe an

Izvorul Tămăduirii de la Biserica Greacă din Brăila face ravagii printre credincioșii ortodocși, fiind considerat un loc al miracolelor și al vindecării. Legenda spune că acest izvor sacru curge doar în prima zi de vineri după sărbătoarea Paștelui, iar apoi seacă.

Mulții dintre cei care au băut apa sfințită din acest izvor spun că au avut parte de vindecări impresionante, motiv pentru care revin an de an la acest loc. Cei care au boli grave sau se confruntă cu suferințe mari vin mereu la acest lăcaș de cult, în speranța că această apă va face minuni.

“O femeie din Slobozia, bolnavă de inimă, s-a vindecat după ce a băut agheasmă de aici şi de atunci, în fiecare an, stau ore întregi la coadă, ca să iau apă sfințită. Mă simt mult mai bine, după ce dau prin casă. Le dau şi copiilor şi ei se simt mai bine”, a spus o femeie, conform Adevărul.

În România, există și alte locuri cu izvoare tămăduitoare, fiecare având propria sa poveste și tradiție. Mănăstirea Brâncoveanu din Sâmbăta de Sus, Brașov, este un astfel de loc, recunoscut pentru izvorul și fântâna cu puteri tămăduitoare. La fel și Mănăstirea Cetățuia din județul Argeș, unde izvorul tămăduitor curge din altar în ziua sărbătorii Izvorul Tămăduirii și până la data de 15 august.

Județul Prahova găzduiește Mănăstirea Ghighiu, cunoscută pentru izvorul său vindecător. Alte două locuri sacre sunt și Mănăstirea Cernica din apropierea Bucureștiului și Mănăstirea Bistrița din comuna Costești, județul Vâlcea.

Mănăstirea Bistrița impresionează prin izvorul său, care picură în peștera Sfântului Grigorie (Vânturariţa), numită Galeria Asceților, un loc încărcat de trăiri mistice. Aici ar fi avut loc multe minuni, ceea ce atrage turiști an de an.