Cel mai scurt drum spre Bulgaria. Ce traseu trebuie să urmezi ca să ajungi mai repede în vacanță

de: Ionuț Vieru
20 07. 2022

Cel mai scurt drum spre Bulgaria. O mare parte din români preferă să-și petreacă vacanța la vecinii bulgari. Cu oferte mult mai bune, prețuri mai mici și condiții asemănătoare sau chiar mai bune, litoralul bulgarilor este populat în fiecare vară de români. Mulți dintre aceștia preferă să meargă cu mașina personală, însă care este cel mai scurt drum spre vecinii bulgari?

Cel mai scurt drum spre Bulgaria. Ce traseu ar trebui să urmezi?

Există mai multe variante de a ajunge în Bulgaria, în funcție de punctul dumneavoastră de plecare și în funcție de punctul de frontieră prin care doriți să treceți. Aveți următoarele variante:

  • Giurgiu – Ruse

Dacă plecați din București, cel mai bun punct de trecere a frontierei, indiferent că merge spre litoral, la ski sau doar tranzitați Bulgaria în drum spre Turcia sau Grecia, este prin Ruse. Accesul rutier este posibil doar peste „Podul Prieteniei”, pentru care va trebui să plătiți o taxă la fiecare tranzit.

Taxa de pod se plătește în România la plecare și costă 13 lei. La plecare se plătește în Bulgaria și costă 2 euro sau 4 Leva, pentru un autoturism mai mic de 3,5 tone. Cel mai indicat este să aveți suma exactă în numerar.

Odată ajuns în Ruse, e continuă pe drumul E70. Distanța Ruse – Shumen este de aproximativ 100 de km și are o porțiune cu 2 benzi pe sens. Înainte de a ajunge la Shumen, urmăriți indicatorul spre Varna, iar de aici intrați pe A2, pentru Shumen – Varna, în jur de 88 de km.

În total, traseul București – Ruse – Varna are 280 de km și poate dura în jur de 3 ore sau chiar mai mult, în funcție de trafic și, desigur, aglomerația din vamă. Benzinării există pe tot traseul.

  • Negru Vodă – Kardam

Aceasta este o variantă mai puțin folosită de către români. Traseul este următorul: București – A2 (ieșire Ostrov/Murfatlar/ Medgidia) – Negru Vodă – Kardam – General Toshevo – Balchik. Aici trebuie să luați în calcul și taxa de pod de la Fetești, în valoare de 13 lei, care poate fi plătită prin SMS.

Varianta este recomandă dacă vreți să ajungeți mai repede la stațiunile din Bulgaria de la nord de Varna. Cu toate acestea, diferența de distanța nu este foarte mare. Avantajul este că veți parcurge distanța mai repede până aproape de Murfatlar, pe A2.

De acolo, urmăriți indicatorul „Ieșire Medgidia”, urmați drumul DJ381 până la Topraisar, apoi mergeți spre Negru Vodă, pe E675. Punctul de trecere este mai liber, de regulă.

  • Bechet – Oreahovo

Această variantă este recomandă celor care pleacă din Craiova sau partea de est a țării și doar tranzitează Bulgaria către Turcia sau Grecia. Traseul este: Craiova – Bechet – Oreahovo – Knezha – Pleven – Byala – Popovo – Shumen – Varna (450 km).

Trecerea punctul de frontieră se face cu feribotul. Este indicat să verificați din timp programul acestuia, deoarece poate varia în funcție de perioadă, fiind afectat și de debitul Dunării.

De asemenea feribotul nu circulă pe timp de noaptea, iar costul este mai mare față de celelalte puncte de trecere, 60 de lei pentru autoturism și 5 lei de persoană.

Pentru a ajunge la litoralul bulgăresc, din Oreahovo, urmați indicatoarele spre Plevna, iar înainte de a intra în oraș, intrați pe E83, urmați indicatorul spre Byala și apoi spre Shumen. De aici, este același traseu descris pentru punctul de trecere prin Ruse.

  • Vama Veche – Durankulak

Dacă vreți să ajungeți din București spre litoralul bulgăresc, acesta este cel mai lung traseu: București – Constanța – Eforie – Vama Veche – Durankulak – Varna și are 370 de km. Cu toate acestea, dacă deja vă aflați pe litoralul românesc, trecerea frontierei prin Vama Veche este cea mai bună opțiune.

Avantajul acestei variante este faptul că cea mai mare porțiune o veți parcurge în România, 280 de km, unde majoritate sunt de autostradă, iar restul drumului are 2 benzi până la graniță. Trebuie luat în calcul și timpul mare de așteptare la vamă.

  • Calafat – Vidin

Traseul Calafat – Vidin – Sofia – Burgas este cea mai bună opțiune pentru românii care vin din Transilvania, Banat sau Oltenia și vor să ajungă pe litoralul bulgăresc. Trecerea podului din punctul de frontieră Calafat – Vidin se face repede. Distanța dintre Sofia – Burgas, în jur de 430 de km, se face pe autostrada A1.

De asemenea, trecerea podului de la Calafat este varianta perfectă dacă doriți să tranzitați Bulgaria către Grecia sau Turcia. Veți evita și trecerea cu bacul de la punctul de trecere Bechet. Taxa de pod Calafat – Vidin este de 27 de lei sau 6 euro. La intrarea în România este de 12 Leva sau 6 euro. Plata se poate face și cu cardul.

Alte modalități de a ajunge în Bulgaria

Sute de mii de turiști ajung anual pe țărmul Mării Negre din Bulgaria. Opțiunile de transport sunt variate. În afară de mașina personală, românii mai pot ajunge în Bulgaria și cu alte mijloace de transport.

  • Tren București – Varna

Pentru a ajunge în Bulgaria, românii pot merge și cu trenul. Există unul care face zilnic ruta București – Varna, cu schimbare în Ruse. Călătoria durează 9 ore și 20 de minute.

  • Avion București – Sofia

Din păcate, singurul zbor disponibil este către Sofia. De acolo, va trebuie să luați un autocar sau tren către litoral. De la Sofia către Varna sunt 441 de km, iar de la București la Varna sunt 280 de km.

  • Autocar București – Varna

Zilnic, două autocare pleacă pe ruta București – Varna, din Piața Unirii. Durata traseului este de aproximativ 5 ore.