Cel mai scump aliment pentru români. Pe ce au dat mai mulți bani, încă de la 1 septembrie
Luna septembrie a adus scumpiri pentru mai multe categorii de alimente, comparat cu luna august, iar acest lucru s-a întâmplat ca urmare a cererii mari a populaţiei pentru produsele respective. Potrivit datelor furnizate de Consiliul Concurenţei, zahărul este alimentul care a crescut cel mai mult în luna septembrie, faţă de luna august, înregistrând o creștere de respectiv 14%.
Prețul unui aliment a explodat în luna septembrie. De ce a crescut prețul la zahăr
Anumite alimente, ale căror cerere a înregistrat o creștere din partea populației, s-au scumpit în luna septembrie, comarativ cu luna august. Potrivit Consiliului Concurenței, cel mai mult s-a scumpit zahărul. Astfel, un kilogram de zahăr a costat, în medie, 3,60 de lei kilogramul în perioada 1-14 septembrie, faţă de 3,15 lei pe kilogram, cât a fost în august.
Interesul populației pentru acest aliment se explică prin faptul că, în această perioadă, zahărul este la mare căutare pentru pregătirea conservelor pentru iarnă cum sunt gemurile, dulceţurile şi alte conserve dulci pentru iarnă.
Roșiile, pe locul 2 în topul scumpirilor
Pe locul doi în topul scumpirilor se regăsesc tomatele. Acestea, de asemenea sunt folosite pentru conservele de iarnă. Din ele se fac bulion, suc de roșii, dar se folosesc și la pregătirea altor conserve cum sunt zacusca de vinete, zacusca de ciuperci…etc. Astfel, cererea mare a făcut ca un kilogram de roşii să coste, în medie, în luna septembrie, 5,86 de lei kilogramul, cu 2,58% mai mult decât în august.
Un alt aliment al cărui preț a înregistrat o creștere de preț în luna septembrie este lămâia. Astfel, lâmâile s-au scumpit cu 2,58%, de la 8,25 lei pe kilogram, la 8,46 lei pentru un kilogram. Creșteri de prețuri au înregistrat și merele 1,72% sau salamul 1,69%.
Ce alimente s-au ieftinit în luna septembrie
De asemnea, potrivit Consiliului concurenței, există și alimente care s-au ieftinit și pentru care românii au plătit mai puțini bani în luna septembrie a acestui an. Un astfel de exemplu sunt cartofii. Acest tip de legumă a înregistrat cea mai mare scădere de preţ.
Cartofii s-au ieftinit cu 6,64%. Un alt aliment care s-a ieftinit în luna septemrie este ceapa. Ceapa, care li ea este folosită la multe dintre conservele de iarnă, s-a ieftinit cu 5,74%, comparat cu luna lui august a acestui an.
Cu cât s-a ieftinit făina
Făina este un alt aliment care s-a ieftinit în septembrie cu 4,74%, comparat cu prețul din august. Fie gospodinele s-au luat cu conservele de iarnă și au uitat să mai cumpoere făină, fie au de la aprovizionarea pe care și-au făcut-o la debutul crizei sanitare, atunci când în magazine nu se mai găsea nici urmă de făină. Mălaiul s-a ieftinit 2,23%, uleiul cu 0,24%, laptele de vacă cu 0,30%, iar untul cu 0,07%.