Cel mai puternic sunet înregistrat vreodată te-ar putea omorî. Are legătură cu un fenomen al naturii, s-a auzit la peste 4.800 de kilometri distanţă
Un sunet suficient de puternic încât să provoace vătămări este foarte rar, dar știai că cel mai puternic zgomot înregistrat vreodată a fost, de fapt, suficient de puternic pentru a ucide?
Cel mai puternic sunet din lume te-ar ucide
Cel mai puternic sunet care te-ai putea ucide dacă stai destul de aproape a avut loc la 27 august 1883, când vulcanul Krakatoa a erupt în Indonezia. A distrus total insula și a creat cel mai puternic zgomot înregistrat vreodată, la 180 dB.
Nu numai că a fost, desigur, incredibil de tare, dar a lansat o forță echivalentă cu cea a unei bombe de 200 de mega-tone. La o distanță de circa 200 de kilometri depărtare, la o fabrică de gaz din Jakarta, sunetul a fost măsurat la 172 decibeli.
Între timp, marinarilor de pe o navă aflată la aproximativ 70 de km de explozie li s-au spart timpanele din cauza evenimentului. Sunetul era atât de puternic încât s-a auzit chiar și la 5.000 de kilometri distanță.
Crescătorii de oi de la ferma Alice Springs din Australia, care se află la o distanță de 3.5900 de km, au auzit ceea ce credeau că sunt împușcături de la o pușcă.
De asemenea, este raportat pe scară largă că sunetul a reușit să călătorească în jurul lumii de mai multe ori. Se crede că presiunea au fost valuri de sunet de la explozie, care se ondulau în jurul globului.
Sunetele de peste 150 dB ne pot pune viața în pericol
Potrivit DecibelPro, orice sunet care depășește 150 dB poate cauza probleme care pun viața în pericol oamenilor. Experții explică că presiunea sunetelor înalte decibeli poate acționa ca un val, trecând prin corpurile noastre.
„Sunetul este un val de presiune care acționează exact ca un val real. Se poate mișca atât prin solide, cât și prin lichide și să treacă și prin corpurile noastre.
Un sunet puternic poate crea suficientă presiune pentru a provoca ruperea sau explozia timpanului sau chiar a organelor interne.
Sunetele cuprinse între 170-200 dB sunt atât de intense încât pot provoca probleme letale, cum ar fi embolii pulmonare, contuzii pulmonare sau chiar explozia de plămâni. Un sunet care depășește 240 dB poate face capul să explodeze”, spun specialiștii.