Cel mai lung cuvânt din limba română care se citește la fel din ambele capete. Are 11 litere, știi ce înseamnă acest palindrom?

de: Sabina Anastasia
17 01. 2024

Dacă ești pasionat de orice ține de lingvistică, mai mult ca sigur termenul palindrom nu îți este străin. Știi însă care este cel mai lung cuvânt din limba română, format din 11 litere, ce face parte din categoria acestor termene? Ce sens are, de fapt.

Ce este un palindrom și care sunt cele mai folosite astfel de cuvinte

Limba română, la fel ca oricare altă limbă, prezintă unele caracteristici care sunt foarte interesante. Una dintre acestea este reprezentată de o categorie specială de cuvinte, numită palindrom. Un palindrom este un termen care, citit cap-coadă sau invers, are același sens.

Cele mai comune palindromuri în limba română (fiindcă ele există și în alte limbi) sunt: capac, coc, bob, radar, lupul, potop, apa, ara, dud, cojoc, aerisirea, elevele, cazac, rotor, tot, rar, rever, târât, Ana, Ada, așa, ața, axa, Anina, civic. Ele sunt des folosite în exprimarea de zi cu zi.

Citește și: Cuvântul unic din limba română care începe cu tm. Puţini ştiu ce înseamnă

Ce spune legenda despre Sotades. Când ar fi apărut primele palindromuri

Pasionații de ludolingvistică vorbesc despre cum, în mod tradițional, primele palindromuri ar fi apărut în lucrările lui Sotades din Maronea (c. 276 î. Hr.), un poet grec care a trăit în Egipt în timpul lui Ptolemeu Philadelphul. Octavian Laiu-Despău spune că nu există nicio dovadă concretă a acestui lucru.

„Legenda spune că Sotades a scris o satiră veninoasă la adresa conducătorului său, iar Ptolemeu, înfuriat, a ordonat ca Sotades să fie închis într-o cutie şi aruncat în mare.

Din poemele lui Sotades nu s-au păstrat decât fragmente, însă acestea nu conţineau nici un palindrom”, arată dr. Octavian Laiu-Despău, în lucrarea Din lumea jocurilor de cuvinte, publicată în anul 2010, la editura Limes din Cluj-Napoca.

„Elenofonele”, cel mai lung palindrom din limba română

Nimeni nu știe, așadar, care sunt rădăcinile concrete ale palindromului. Cert este că în limba română există această categorie specială de termene, chiar dacă de multe ori este trecută cu vederea. Printre palindromurile mai puțin cunoscute se numără unul alcătuit din 11 litere.

Este considerat a fi cel mai lung palindrom din limba română, având în alcătuirea lui 11 litere. Indiferent că este citit cap-coadă sau coadă-cap, sensul său este același. Este vorba despre termenul „elenofonele”, care face referire la vorbitoarele de limbă elenă.

Citește și: Singura propoziţie din limba română care conţine doar vocale. E un caz unic în Europa, tu o ştii?

Ce arată DEX-ul despre sensul termenului „elenofonele”

Pentru o mai bună înțelegere a sensului cuvântului „elenofonele”, îți vom expune în rândurile de mai jos informațiile oferite în Dicționarul explicativ al limbii române (DEX), publicat sub egida Academiei Române, prin Institutul de Lingvistică Iorgu Iordan – Alexandru Rosetti.

„ELENOFON, -Ă adj., s. m. f. (vorbitor) de limbă elenă (elen + -fon2)”, se arată în Dicționarul explicativ al limbii române (DEX), publicat sub egida Academiei Române.