Cel mai frumos bloc din România se află în București. Ce are unic, frumusețea lui te duce cu gândul la Barcelona

de: Ionuț Vieru
27 03. 2024

Majoritatea blocurilor din România sunt asemănătoare, fiind construite în perioada comunismului, dar unul iese în evidență. Se află în București și este considerat cel mai frumos bloc din România.

Blocul Florentin, cel mai frumos din toată țara

Blocul Florentin este unic în România. A fost construit în anul 1940 în stil mediteranean sau floretin-maur. Stilul florentin face parte din cel renascentist. Ușa de la intrarea blocului este cea originală. De când a fost dat în folosință blocul nu a fost schimbată.

Mulți oameni asociază blocul Florentin cu cele din Barcelona sau Sevilla. De asemenea, este asociat cu stilul lui Gaudi. Clădirea a fascinat de-a lungul timpului generații de bucureșteni, și nu numai, dar există puțin informații despre arhitectul care l-a proiectat.

Unii locatari sunt de părere că ar fi creația unor arhitecți evrei spanioli, dar nu sunt informații clare cu privire la acest aspect. Se pare că blocul Florentin a fost proprietatea lui Nicolae Hagianoff fiul ministrul de externe bulgar Ion Hagianoff.

Conform informațiilor oferite de b365 pentru proiectarea Blocului Florentin, Nicolae Hagianoff l-a ales pe Alexandru Iliescu, un arhitect foarte bun, dar nu foarte cunoscut. În multe dicționare, numele său nici măcar nu apare, chiar dacă are lucrări foarte speciale.

Blocul Florentin este considerat cel mai frumos din lume

Fațada unui bloc din România, cea mai spectaculoasă din lume

Un bloc cu patru etaje, cu fațada mucegăită și deteriorată, a fost transformat complet de către artistul argentinian Julian Cruz. Pictura lui murală a adunat privirile curioșilor, dar și a locatarilor blocului și ale întregului cartier.

De asemenea, pictura murală cu colorile sale vii și detalii impresionante a atras atenția unei platforme internaționale de artă stradală, numită Street Art Cities. Reprezentanții acesteia au recunoscut și premiat această realizare deosebită.

Urletul furtunii

Capodopera se numește „urletul furtunii” și a ajuns pe primele pagini în toată lumea, nu doar în țară. Un lucru interesant care scoate în evidență povestea acestei opere de artă este implicarea directă a locatarilor în procesul de creare.