01 feb. 2023 | 08:56

Cel mai consumat aliment din lume. Miliarde de oameni îl mănâncă

Social
Cel mai consumat aliment din lume. Miliarde de oameni îl mănâncă
Alimentele de bază variază de la un loc la altul

Indiferent de ce colț de lume am discuta, toți locuitorii acestei planete au un aliment de bază. Acesta este un aliment care constituie partea dominantă a regimului alimentar al unei populații. Alimentele de bază sunt consumate în mod regulat, chiar zilnic, și asigură o proporție majoră din necesarul de energie și nutriție al unei persoane. În cazul de față discutăm despre cel mai consumat aliment din lume pe care miliarde de oameni îl mănâncă, în concluzie îl putem denumi aliment de bază.

Alimentele de bază variază de la un loc la altul

Pe baza cercetătorilor realizate de specialiștii din domeniu alimentar, alimentul sau alimentele de bază diferă de la o populație la alta. Acest lucru se datorează mai ales cantiății și a surselor de hrană disponibile.

Cele mai multe alimente de bază sunt alimente ieftine, pe bază de plante. Acestea sunt, de obicei, pline de calorii pentru energie. Cerealele și tuberculii sunt cele mai comune alimente de bază, este una din concluziile studiilor din ultimii ani.

Datele recente arată că în lume există peste 50.000 de plante comestibile, dar doar 15 dintre ele asigură 90 la sută din aportul energetic alimentar mondial. Orezul, porumbul și grâul reprezintă două treimi din această cantitate. Alte alimente de bază sunt meiul și sorgul, cartofii, maniocul, ignamele și taro, și produsele de origine animală, cum ar fi carnea, peștele și lactatele.

Alimentele de bază depind în mod tradițional de plantele native dintr-o regiune. Cu toate acestea, odată cu îmbunătățirea agriculturii, a depozitării alimentelor și a transportului, unele alimente de bază se schimbă.

De exemplu, în insulele din Pacificul de Sud, rădăcinile și tuberculii, cum ar fi taro, sunt alimente de bază tradiționale. Cu toate acestea, din 1970, consumul acestora a scăzut.

Alimentele care erau specifice unei regiuni devin populare în regiuni în care acestea nu cresc în mod tradițional. Quinoa, de exemplu, este o plantă asemănătoare cerealelor care este cultivată în zona înaltă a Munților Anzi din America de Sud.

Astăzi, quinoa este populară mult în afara Americii Latine. Dar, toate datele statistice au dat un alt aliment pe bază de plante ca fiind cel mai consumat aliment din lume, asta poate și datorită faptului că este consumat de milioane de oameni.

Vezi și: Alimentele care înving oboseala și astenia de toamnă. Toți românii trebuie să le consume acum

Care este cel mai consumat aliment din lume

Deși nu ai crede aceste date, cel mai consumat aliment din lume este orezul, un aliment de bază pentru mai mult de 3,5 miliarde de oameni din întreaga lume, în special în Asia, America Latină și în unele părți ale Africii.

Orezul este cultivat în Asia de mii de ani, iar oamenii de știință cred că oamenii au domesticit pentru prima dată orezul în India sau în Asia de Sud-Est, ulterior ajungând în Japonia, în urmă cu aproximativ 3.000 de ani. Cel mai probabil, portughezii l-au introdus în America de Sud în secolul al XVI-lea.

În prezent, cei mai mari producători de orez din lume sunt China, India și Indonezia, iar în afara Asiei, Brazilia este cel mai mare producător de orez, acesta crescând în climatele calde și umede.

Se dezvoltă bine în soluri îmbibate cu apă, cum ar fi în câmpiile inundabile ale râurilor asiatice precum Gange și Mekong. „Orezul de apă adâncă” este un soi de orez adaptat la inundațiile adânci și este cultivat în estul Pakistanului, Vietnam și Birmania.

Cel mai consumat aliment din lume, orezul, în lista recentă este urmat de porumb, originar din America Centrală, unde a fost domesticit de azteci și mayași. Porumbul rămâne și astăzi cea mai răspândită cultură din America, fiind cel mai mare cultivator de porumb din lume, cu peste 40 % din porumbul mondial. China, Brazilia, Mexic și Argentina produc, de asemenea, cantități mari de porumb.

Parteneri
De ce nu a venit Florin Salam la priveghiul lui Costel Corduneanu. Manelistul a spus lucrurilor pe nume
Redactia.ro
Ilie Năstase a văzut "bijuteria" de 2,7 milioane € a lui Ion Țiriac și a făcut gluma zilei
Digisport.ro
Istoria neștiută a Gării de Nord din București. De ce a vrut Ceaușescu să o dărâme
Click.ro
Ce nu s-a văzut la TV! Zanni cu Ana Porgras și Alex Delea cu Alexandra Duli, momente tandre la duș, la Survivor Al Stars: "Nu vreau să se termine acest moment. Vreau să..."
Viva.ro
Cazul ciudat al miliardarului german care și-ar fi înscenat moartea ca să fie împreună cu amanta rusoaică la Moscova
Digi24
Un cuplu care a cumpărat un conac vechi de 400 de ani a descoperit sub podeaua din bucătărie o comoară
Digi24
Acasă la Andreea Esca. Fiul ei, Aris, le-a arătat tuturor ce obicte ciudate are mama lui acasă / FOTO
Unica.ro
Serviciul militar obligatoriu în România. Ce tactică adoptă țara noastră
EVZ.ro
Cum recunoști carnea alterată. Este extrem de periculoasă pentru sănătate
Spynews
Obligație fără excepții pentru PROPRIETARII de locuințe din România. Ai doar 30 zile să rezolvi
Capital.ro
Ce se ascunde în plicurile de ceai: Descoperirile surprinzătoare ale oamenilor de știință
Antena 3
Vedeta a dezvăluit că a avut o relație incestuoasă timp de zece ani cu tatăl ei, un cântăreț cunoscut: “Tata era altceva”. Acum s-a aflat tot
Avantaje
CÂND se dau PENSIILE de PAȘTE. ANUNȚ de la POȘTĂ pentru trei milioane de PENSIONARI
Mediaflux
Știrile Antena Stars. Soțul Mariei Roman de la Mireasa a fost găsit! Unde se află bărbatul / VIDEO
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
Lino Golden și Delia s-au căsătorit! Cât de spectaculos au arătat cei doi într-o zi atât de importantă
Antena 1
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!' 5 motive pentru care nu-l recunosc ca pe Mesia
Shtiu.ro