Cel mai ciudat obiect din spațiu. Nimeni nu știe ce este, cu adevărat.
Specialiștii au încă nenumărate semne de întrebare după un obiect străin a intrat în sistemul nostru solar în anul 2017. Iată analiza primelor estimări și celor de acum! Care sunt ipotezele cercetătorilor?
Obiect bizar în spațiu: Descoperirile specialiștilor de până acum
Cometă bizară sau navă extraterestră? Specialiștii încă au multe semne de întrebare despre obiectul care a pătruns în spațiu în anul 2017, iar pasionații de sfera aceasta încep din ce în ce mai tare să creadă într-un scenariu SF.
În anul 2017, un obiect straniu spațial a intrat în sistemul nostru solar. Acest lucru i-a intrigat pe specialiști, iar una din ipotezele care le-a picat la îndemână ar fi că este o sondă străină. Obiectul neidentificat are o lungime de 400 de metri, seamănă cu un trabuc datorită lungimii și circumferinței și a fost botezat Oumuamua.
Cu toate că are o formă deosebită, comportamentul său este cel care șochează. Obiectul accelerează ca și cum ar fi propulsat, iar unii dintre specialiști susțin că este vorba despre un fenomen natural. În luna iunie a anului curent, o echipă de cercetători a sugerat că obiectul ar putea să fie o cometă formată din gheață de hidrogen molecular, combustia materiei sale provocând accelerarea sistemului, dar ipoteza este însă respinsă de cercetătorii Thiem Hoang și Abraham Loeb în cadrul unui studiu publicat pe 17 august în revista American Astronomical Society.
„Oumuamua a fost primul obiect văzut vreodată intrând și ieșind din sistemul nostru solar, spre deosebire de majoritatea obiectelor din sistemul nostru solar, care gravitează în jurul Soarelui, dar niciodată nu părăsesc sistemul”
Darryl Seligman, astrofizician și cercetător la Universitatea Yale
Detalii:
Rază: 200 m
Descoperie: 19 octombrie 2017
Ultimul periheliu: 9 septembrie 2017
Descoperitor: Robert Weryk
Dimensiuni: 180 × 30 × 30 m (est. at albedo 0.10); 200 m (est. at albedo 0.06–0.08)
Obiectul interstelar a fost descris ca fiind roșu închis, destul de asemănător cu obiectele care provin de la limitele Sistemului nostru Solar și luminos. Strălucirea sa este multiplicată cu 10 la fiecare 7,3 ore, lucru care sugerează o mișcare circulară și o lungime de 10 ori superioară înălțimii sale. Prima estimare arăta că are 400 de metri, ulterior raza sa media a fost recalculată la în jur de 100 de metri la olungime de aproximativ 800 de metri. Pe data de 9 septembrie 2017, obiectul călătorea cu viteza de 25,5 kilometri/pe secundă, iar când se afla cel mai aproape de soare a accelerat și a atins viteza de 44 de kilometri/secundă, conform cfa.harvard.edu.
Semnificația numelui – Oumuamua
Numele a fost ales de o echipă din cadrul programului Pan-STARRS, de origine hawaiiană și semnifică „cercetaș”/ „soldat trimis pe front pentru reperarea inamicului”/ „mesager”.
Ou = „a vrea să întindă mâna”
Mua + mua = „în avans de”