Cel mai ciudat monument din București. Este cunoscut și sub denumirea „Cartoful”
Ai văzut vreodată în București monumentul cunoscut și sub denumirea „Cartoful pe băț” sau „Măslina în scobitoare”? Este unul dintre cele mai viralizate, dar este considerat și cel mai ciudat din capitala României. În ultimii ani, au existat mai multe propuneri pentru demolarea construcției. Foto
Monumentul din București care declanșează reacții de confuzie sau mirare
La fel ca orice mare oraș, Bucureștiul prezintă o serie de statui și monumente care marchează trecutul tumultos al țării sau prin care se aduce cinste unor figuri importante pentru istoria României. Unele dintre acestea au atras critici și chiar batjocuri, din cauza imaginii îndoielnice, dar nu numai.
Sume importante din fondurile publice cheltuite pentru construirea anumitor monumente din București au fost puse sub semnul întrebării de-a lungul timpului. Așa s-a întâmplat și în cazul „Cartofului pe băț” sau, așa cum mai este cunoscută construcția, „Măslinei în scobitoare”.
Te-ar putea interesa și: Cea mai veche biserică din București. Ritualul celor 9 marți te ajută să-ți găsești sufletul pereche
Unde se află monumentul „Cartoful pe băț” sau „Măslina în scobitoare”
Este considerat cel mai ciudat monument din București, potrivit unei analize realizate în rândul locuitorilor capitalei României. Se pare că 99% dintre respondenții la un sondaj au fost de părere că monumentul „Cartoful pe băț” sau „Măslina în scobitoare” este cel mai bizar dintre toate.
Denumirile mai sus menționate sunt doar porecle oferite, de fapt, unui loc simbolic pentru Revoluția din anul 1989. Memorialul Renașterii, fiindcă despre el este vorba, se află în Piața Revoluției, peste drum de Muzeul Național de Artă și de Palatul Regal, după cum probabil bine știi.
Ce simbolizează, de fapt, coroana înfiptă în obelisc la Memorialul Renașterii
Numele întreg al construcției ciudate din Piața Revoluției este, în realitate, Memorialul Renașterii – Glorie Eternă Eroilor și Revoluției Române din Decembrie 1989.
„Cartoful” de pe construcție, care stă parcă înfipt într-un băț, vrea să reprezinte Piatra Izbânzii, adică elementul principal al ansamblului din Piața Revoluției. Coroana înfiptă în obelisc face referire la jertfa celor căzuți în urma evenimentelor sângeroase din decembrie 1989, potrivit specialiștilor.
Te-ar putea interesa și: Cel mai mare muzeu în aer liber din Europa se află în România. Unde îl găsești
În prezent, monumentul se află pe lista construcțiilor istorice din București, și este privit zi de zi de mii și mii de localnici sau străini, cel mai probabil cu mirare sau confuzie. Amintim că, în ultimii ani de zile, au existat propuneri pentru demolarea construcției în cauză.