Cel mai căutat mormânt din Cimitirul Bellu. „Zilnic, acolo se fac rugăciuni și se prind lumânări!” EXCLUSIV FOTO
Aici, își dorm somnul de veci importante personalități ale României. Preotul Narcis Trifu, angajat al cimitirului, ne-a dezvăluit, exclusiv pentru Playtech Știri, care este cel mai căutat mormânt din Cimitirul Bellu din București. Ce a spus despre pelerinajul la acest loc de veci. Foarte mulți bolnavi susțin că s-ar fi însănătoșit, după ce s-au rugat și au aprins lumânări.
Cel mai căutat mormânt din Cimitirul Bellu
„În ultima vreme, n-aș putea să vă spun cu exactitate o perioadă anume, aș spune că cel mai căutat loc de veci e cel al părintelui Constantin Nazarie. Și asta chiar dacă mormântul acestuia se află în așa-numita parte Bellu militar, pe parcelele destinate celor ce au slujit în armată. Și asta fiindcă părintele Nazarie a fost preot-militar”, afirmă preotul Narcis Trifu, angajat al cimitirului, exclusiv pentru Playtech Știri.
Narcis Trifu, care lucrează de mai bine de 15 ani în zona acestui cimitir, spune că locul de veci al lui Constantin Nazarie e zilnic vizitat.
„În fiecare zi a săptămânii aici vin oameni, de diverse vârste, care se roagă și aprind lumânări. Uneori se celebrează tot la mormântul acestuia și scurte slujbe. Însă nu cred că există în prezent un alt mormânt mai vizitat ca al lui!”, adaugă el.
Ce spun bolnavii care s-au rugat la acest mormânt
Potrivit acestuia, o mare parte dintre cei ce trec pe la mormântul fostului protop al preoților militari ortodocși, din Primul Război Mondial, vorbesc despre puterea sa vindecătoare.
„Există un curent de opinie care susține că părintele are puterea de a vindeca diverse boli. Inclusiv cancerul, așa cum susțin chiar unele mărturii scrise din partea unor persoane care ar fi suferit de așa ceva și care ar fi reușit să treacă cu bine de perioada dificilă din viața lor. Biserica noastră nu s-a pronunțat însă pe această chestiune. Am auzit că ar exista o propunere de studiere a cazului la Patriarhia Română legată de fostul părinte și de sfințenia sa, dar nu cunosc niciun fel de alte amănunte pe acest subiect”, ne-a mai declarat Narcis Trifu.
El mai spune că există o doamnă anume, Gabriela, care îngrijește cu multă atenție mormântul și care afirmă că acest preot i s-ar fi arătat, cândva, îmbrăcat „în pantaloni și în cămașă de armată, dar și înconjurat de aureola de sfânt”.
Constantin Nazarie a fost șeful Serviciului religios, în timpul Primului Război Mondial
Constantin Nazarie s-a născut în 1865, în satul Vultureni, din județul Galați. După ce a absolvit seminarul mic de la Roman și Iași, el a studiat la Kiev. Ulterior, a devenit profesor și director al Internatului Teologic din Capitală, dar și preot al Bisericii Stavropoleos, până în 1925, penultimul din viața sa pământească. Tot el a fost șeful Serviciului religios de pe lângă Marele Cartier General al Armatei Române în timpul Primului Război Mondial, dar și iniţiator şi preşedinte al Asociaţiei generale a clerului din România (după 1919).
În Cimitirul Bellu se află mormintele celor mai mari personalități ale culturii române
Principalul cimitir din București, Bellu ortodox, include sute de locuri de veci ale unor mari personalități ale culturii române. De la Mihai Eminescu și Marin Preda, la Alexandru Paleologu și Neagu Djuvara. Și de la membrii familiei baronului Barbu Bellu, la Maria Tănase și Cristina Țopescu. Ca să nu mai amintim și despre celebra Aleea a Artiștilor.
Citește și: Cu cât se vinde un monument funerar în cimitirul Bellu. Suma este amețitoare pentru orice român
Bellu e locul unde, în ultimii 150 de ani, îți poți reaminti oricând de numele sonore ale scenei românești, de la Constantin Tănase, Toma Caragiu, Amza Pellea, la Gheorghe Dinică, Radu Beligan, Dem Rădulescu și Ion Caramitru.