Cel mai așteptat fenomen astronomic, vizibil din România. Când putem vedea luna roz

de: Emanuela Pană
04 06. 2020

Un fenomen extraordinar va avea loc pe cer în această săptămână. În funcție de condițiile meteo, vom putea observa „Luna Căpșuna“ Roz. Mai multe detalii despre o vedere spectaculoasă, în cele ce urmează.

Luna Capșuna. Fenomen rar pe cerul României

Vineri, 5 iunie 2020, românii vor putea observa un fenomen extraordinar: Luna Roz. Ultima Lună plină a primăverii este poziționată mai jos pe cer, iar imaginea sa opservată de pe Terra duce la impresia ca are o culoare roz.

Numele ei are o istorie mult mai bogată, nu se trage doar de la nuanța deosebită. De-a lungul istoriei a mai fost cunoscută ca: Luna Trandafir, Luna Fierbinte, ori Luna de Miere. Acest fenomen a fost asociat de triburile native americane cu apariția primelor căpșuni săblatice.

De fapt, Luna nu este nici roz, nici roșie, însă poziția sa pe cer o face să fie percepută asenemea unui apus. Legendele spun că fructele preferate al zeiței Afrodita erau chiar căpșunele, fiind asociate cu dragostea.

„Almanahul Fermierilor din Maine a fost primul în care au fost publicate numele native pentru Lunile pline în perioada anilor 1930. Potrivit acestui almanah, Luna plină din iunie sau ultima Lună plină a primaverii e cunoscută sub denumirea de Luna Capșuna, un nume universal pentru aproape orice trib Algonquin“, au explicat specialiștii NASA.

Ce spun astrologii despre fenomen

Când apare pe cer Luna de Miere sau Luna de Mied (cum i se mai spune Lunii Roz), mierea este pregătită pentru recoltare iar miedul (vinul de miere) este gata să fie preparat.

Astrologii sunt de părere că acest fenomen are o influență masivă asupra oamenilor. Se spune că „Luna Căpșuna“ poate deschide porțile către colțurile nebănuite ale sufletelor. Totodată, Luna plină va intra în eclipsă în semnul Săgetătorului. Unii nativi vor avea parte de evenimente semnificative, după care vor începe să vadă viața cu alți ochi.

La noapte, norocoșii din alte zone ale lumii ar putea observa chiar o eclipsă în penumbră, care are loc doar de patru ori pe an.