Cei mai mari “vampiri energetici” din casele românilor. Îţi umflă enorm factura la curent, fără să îţi dai seama

Cei mai mari “vampiri energetici” din casele românilor. Îţi umflă enorm factura la curent, fără să îţi dai seama
Cei mai mari “vampiri energetici” din casele românilor.

Este esențial să neutralizăm vampirii energetici, altminteri asta se va reflecta ulterior în creșterea facturii la utilități. Căci, da, vampirii energetici există. Nu sunt ființe dintr-o altă dimensiune care se materializează în forme ectoplasmatice și ne fură energia vitală, ci chiar evenimente reale pentru care suntem principalii responsabili. Mai exact, obiceiurile zilnice proaste care ne conduc la risipa inutilă a energiei electrice sau a gazului, astfel încât facturile noastre să crească.

Care sunt cei  mai mari “vampiri energetici” din casă

Dacă știm să le detectăm și să le neutralizăm, adică să le corectăm și să luăm măsurile adecvate pentru a evita risipa de energie, se pot realiza economii foarte importante în consumul lunar, lucru care se va reflecta în facturile ulterioare. Trebuie avut în vedere faptul că un ”vampir necontrolat” poate face consumul de gaz, de exemplu, să fie dublu față de cel necesar într-o lună de vârf rece, cum ar fi luna decembrie sau ianuarie. Iată care sunt obiceiurile la care trebuie să renunți.

Filtre de aer murdare în pompa de căldură a aparatului de aer condiționat

Dacă folosim un aparat de aer condiţionat cu pompă de căldură și funcționează cu sistemul Inverter putem face economii destul de mari la energie. Dacă nu este însă curăţat la timp, costurile pot creşte. Este foarte important aşadar ca filtrul pompei să fie curăţat o dată la şase luni. În caz contrar, cheltuielile la energie pot creşte cu până la 25%.

Caloriferele neaerisite

Un alt vampir energetic care poate duce la un consum mare de gaze de aceasta dată este reprezentat de caloriferele nearisite. Înainte de a da drumul la centrală este recomandat să aeriseşti caloriferele. Anual trebuie sa realizîm acest proces pentru ca acestea să funcționeze la parametri optimi. Un calorifer care nu este aerisit poate creşte debitul şi astfel să ducă la un consum mai mare de gaz.

Garniturile murdare ale frigiderului

Deși foarte multă lume nu se gândeşte la asta, este foarte important ca garniturile de pe uţa frigiderului si congelatorului să fie foarte curate. În caz contrar, frigiderul nu se va închide etanș și astfel vor exista pierderi de energie. Dezgheţaţi congelatorul frigiderului în mod regulat deoarece acesta poate consuma până la 30% mai multă energie dacă în el se adună gheaţă. Poziţionaţi frigiderul departe de o sursă de căldură deoarece poate consuma aproape dublu dacă stă aproape de calorifer sau aragaz.

Mașina de spălat

O maşină de spălat îşi reduce consumul de electricitate cu o treime dacă se foloseşte un program de spălare la 40 grade C în loc de 60 grade C. Stoarcerea rufelor prin centrifugare în maşina de spălat este mai economică la viteze mai mari de rotaţie.

”Stand by”-ul

Fără îndoială, stand-by, această formă de oprire a produselor electronice precum televizoarele, calculatoarele etc., reprezintă un consum de unică folosință. Se estimează că, în unele cazuri, poate fi 15% din consumul reflectat în factură. Așadar, nu-ți mai lăsa computerul în stand by sau alte articole electronice. Televizorul, calculatorul sau orice alt aparat electronic lăsat în stand-by consumă între 40% şi 70% din energia pe care ar consuma-o dacă ar fi aprins.

Robinetul mixer din mijloc

În mod implicit, robinetul mixerului al chiuvetei trebuie întotdeauna amplasat complet pe partea de apă rece. În caz contrar, când îl deschidem pentru a clăti un pahar, a bea puțină apă etc., va activa cererea de apă fierbinte, chiar și într-o proporție mică, și va costa cazanul sau încălzitorul și va fi, de asemenea, total inutil, cu excepția cazului în care fie că avem nevoie de apă fierbinte.

Încărcarea periei electrice

Acesta este unul dintre cei mai comuni vampiri energetici în rândul utilizatorilor de periuțe de dinți electrice: lăsând-o conectată după ce a fost încărcată complet. Așadar, deconectează-o de la încărcător odată încărcată complet.

Alți principalii vampiri energetici din casa ta sunt: televizoare, monitoare pentru computer, încărcătoare pentru telefoane mobile, aparate de bucătărie, aparate de cafea electrice sau ceasurile unor aparate precum cuptoare sau cuptoare cu microunde etc.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI