17 oct. 2021 | 17:35

Cei mai mari “vampiri energetici” din casele românilor. Îţi umflă enorm factura la curent, fără să îţi dai seama

Utile
Cei mai mari “vampiri energetici” din casele românilor. Îţi umflă enorm factura la curent, fără să îţi dai seama
Cei mai mari “vampiri energetici” din casele românilor.

Este esențial să neutralizăm vampirii energetici, altminteri asta se va reflecta ulterior în creșterea facturii la utilități. Căci, da, vampirii energetici există. Nu sunt ființe dintr-o altă dimensiune care se materializează în forme ectoplasmatice și ne fură energia vitală, ci chiar evenimente reale pentru care suntem principalii responsabili. Mai exact, obiceiurile zilnice proaste care ne conduc la risipa inutilă a energiei electrice sau a gazului, astfel încât facturile noastre să crească.

Care sunt cei  mai mari “vampiri energetici” din casă

Dacă știm să le detectăm și să le neutralizăm, adică să le corectăm și să luăm măsurile adecvate pentru a evita risipa de energie, se pot realiza economii foarte importante în consumul lunar, lucru care se va reflecta în facturile ulterioare. Trebuie avut în vedere faptul că un ”vampir necontrolat” poate face consumul de gaz, de exemplu, să fie dublu față de cel necesar într-o lună de vârf rece, cum ar fi luna decembrie sau ianuarie. Iată care sunt obiceiurile la care trebuie să renunți.

Filtre de aer murdare în pompa de căldură a aparatului de aer condiționat

Dacă folosim un aparat de aer condiţionat cu pompă de căldură și funcționează cu sistemul Inverter putem face economii destul de mari la energie. Dacă nu este însă curăţat la timp, costurile pot creşte. Este foarte important aşadar ca filtrul pompei să fie curăţat o dată la şase luni. În caz contrar, cheltuielile la energie pot creşte cu până la 25%.

Caloriferele neaerisite

Un alt vampir energetic care poate duce la un consum mare de gaze de aceasta dată este reprezentat de caloriferele nearisite. Înainte de a da drumul la centrală este recomandat să aeriseşti caloriferele. Anual trebuie sa realizîm acest proces pentru ca acestea să funcționeze la parametri optimi. Un calorifer care nu este aerisit poate creşte debitul şi astfel să ducă la un consum mai mare de gaz.

Garniturile murdare ale frigiderului

Deși foarte multă lume nu se gândeşte la asta, este foarte important ca garniturile de pe uţa frigiderului si congelatorului să fie foarte curate. În caz contrar, frigiderul nu se va închide etanș și astfel vor exista pierderi de energie. Dezgheţaţi congelatorul frigiderului în mod regulat deoarece acesta poate consuma până la 30% mai multă energie dacă în el se adună gheaţă. Poziţionaţi frigiderul departe de o sursă de căldură deoarece poate consuma aproape dublu dacă stă aproape de calorifer sau aragaz.

Mașina de spălat

O maşină de spălat îşi reduce consumul de electricitate cu o treime dacă se foloseşte un program de spălare la 40 grade C în loc de 60 grade C. Stoarcerea rufelor prin centrifugare în maşina de spălat este mai economică la viteze mai mari de rotaţie.

”Stand by”-ul

Fără îndoială, stand-by, această formă de oprire a produselor electronice precum televizoarele, calculatoarele etc., reprezintă un consum de unică folosință. Se estimează că, în unele cazuri, poate fi 15% din consumul reflectat în factură. Așadar, nu-ți mai lăsa computerul în stand by sau alte articole electronice. Televizorul, calculatorul sau orice alt aparat electronic lăsat în stand-by consumă între 40% şi 70% din energia pe care ar consuma-o dacă ar fi aprins.

Robinetul mixer din mijloc

În mod implicit, robinetul mixerului al chiuvetei trebuie întotdeauna amplasat complet pe partea de apă rece. În caz contrar, când îl deschidem pentru a clăti un pahar, a bea puțină apă etc., va activa cererea de apă fierbinte, chiar și într-o proporție mică, și va costa cazanul sau încălzitorul și va fi, de asemenea, total inutil, cu excepția cazului în care fie că avem nevoie de apă fierbinte.

Încărcarea periei electrice

Acesta este unul dintre cei mai comuni vampiri energetici în rândul utilizatorilor de periuțe de dinți electrice: lăsând-o conectată după ce a fost încărcată complet. Așadar, deconectează-o de la încărcător odată încărcată complet.

Alți principalii vampiri energetici din casa ta sunt: televizoare, monitoare pentru computer, încărcătoare pentru telefoane mobile, aparate de bucătărie, aparate de cafea electrice sau ceasurile unor aparate precum cuptoare sau cuptoare cu microunde etc.

PlaySport
Ireal! Uriașul Gațu a divorțat la 78 de ani și s-a cuplat cu menajera, mai tânără cu 25 de ani: Cum arată femeia care i-a luat mințile campionului mondial
Ego.ro
Larisa Popa a încins internetul! E din ce în ce mai îndrăzneață. Ireal cum s-a putut fotografia
Digi24
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut niciodată operația de separare
Cancan.ro
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti Miuța
GSP.ro
Cristian Gațu a recunoscut relația cu menajera familiei » S-a afișat în public cu femeia cu 27 de ani mai tânără decât soția lui: „Nu mă simt vinovat”
Stirile PROTV
A fost lovit o dată în față și a murit. Un bărbat din Ploiești a fost ucis după ce și-a parcat mașina
Romania TV
Mirela Retegan a părăsit România după scandalurile repetate din Gaşca Zurli
Capital.ro
Noua regulă de pe 31 MARTIE. Este absolut OBLIGATORIU pentru milioane de români care călătoresc
EVZ.ro
Vine vara! Vreme de plajă în multe zone ale țării
Adevarul
Marele baraj din Valea Jiului, investiția care a ajuns atracție turistică, dar nu va fi terminată niciodată FOTO
BZI.ro
Scandal cât casa la Gașca Zurli: Angajații Mirelei Retegan aveau salarii mizerabile!
Spynews.ro
Vești proaste pentru români! Biletele de tren se scumpesc de la 1 aprilie 2024
Libertatea.ro
Investigație. Lacunele din declarația de interese a unui secretar de stat: firma soției primește bani de la fondul de stat unde el este membru în consiliul de administrație
Sport.ro
FOTO Imaginea pentru care 'cea mai sexy femeie' din lume a primit peste 100.000 de euro: "O adevărată zeiță!"
Impact.ro
ȘOC! Cum arăta Gabriela Firea acum 20 de ani. Imaginile pe care SIGUR le-ai uitat
Parteneri
Imaginile care fac înconjurul României: Primar PNL prins cu amanta pe câmp. "Ce faci, domn primar? Este zi de post azi"
Redactia.ro
Se pregătește o lovitură fără precedent în Formula 1
Digisport.ro
11.000 de soldați români, trimiși la moarte sigură de un general rus: „Nu am crezut că sunteți atât de proști!” Povestea terifiantă a bătăliei de la Oarba de Mureș
Click.ro
Primele imagini cu Gianina Crișan, iubita lui Pescobar, după ce a născut! Cum s-a filmat tânăra la două săptămâni de când a devenit mamă
Viva.ro
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Digi24
Putin avertizează că Rusia va doborî toate avioanele F-16 date Ucrainei: Dacă sunt folosite din țări terțe, ele devin ținte legitime
Digi24
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit! Ea și sora ei vor să devină mame
Unica.ro
Scandalul puilor vopsiți. Ce ascund autoritățile
EVZ.ro
Cum încearcă familia lui Mirel Dragomir să se dezică de el, după ce a ucis-o pe Andreea. Gesturile prin care au dat de înțeles că l-au ”abandonat”
Spynews
CARNEA DE PUI din magazine. Anunțul venit de la cel mai înalt nivel: Să fie foarte clar
Capital.ro
Aurul negru! Beneficiile pe care le ai dacă găsești rezerve de petrol și gaze, în propria curte. Ce spune legea
Antena 3
Antonia a renunțat la haine și a pozat provocator. Viitoarea soție a lui Alex Velea a făcut furori
TV Mania
A împlinit 69 de ani, dar cu greu i-ai putea da mai mult de 40 de ani. O mai recunosti?
Avantaje
ANAF va CONTROLA familiile! Pe 15 aprilie încep VERIFICĂRILE
Mediaflux
Vești proaste pentru români! Biletele de tren se scumpesc de la 1 aprilie 2024
Spynews.ro
Testul de atenție pe care numai geniile îl rezolvă: găsește ardeiul desenat!
Realitatea.net
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă. Cele două împart același trup
Antena 1
Rușii, nervoși că baza Kogălniceanu se extinde: 'Va fi prima țintă'. Ne pregătim de război?
Shtiu.ro