07 mart. 2021 | 18:47

Cei mai gustoși mucenici moldovenești. Rețeta este foarte simplă, așa ies delicioși

Diverse
Cei mai gustoși mucenici moldovenești. Rețeta este foarte simplă, așa ies delicioși

Pentru că vine 9 Martie și românii sărbătoresc Sfinții Mucenici, ți-am pregătit cea mai simplă rețetă de mucenici. Fie că îi preferi pe cei copți și unși cu miere, apoi presărați cu nucă sau ești fan mucenici fierți în zeamă aromată, este musai ca pe 9 Martie să mănânci aceste delicatese. În plus, nu se fac deloc greu, după cum ai să vezi mai jos. Rețeta de mucenici moldovenești este foarte simplă și cu siguranță o vei nota și pentru următorii ani:

Ingrediente pentru mucenici moldovenești:

  • 600 gr faina,
  • 10 gr drojdie uscata,
  • 4 oua,
  • 150 gr zahar,
  • 125 gr unt topit,
  • 250 ml lapte,
  • esenta de rom,
  • esenta de vanilie;
  • Pentru sirop:
  • 1,5 l apa,
  • 600 gr zahar,
  • coaja de portocala,
  • esenta de rom,
  • esenta de vanilie,
  • miere,
  • 100 gr miez de nuca macinat

Mod de preparare mucenici moldovenești:

Pentru început, asigură-te că toate ingredientele pe care le vei folosi sunt la temperatura camerei. Înainte să te apuci de rețetă, scoate toate ingredientele pe masa de lucru și lasă-le măcâr o oră.  De asemenea, ai grijă ca bucătăria să fie încălzită. Nu lăsa geamuri deschise, ci mai degrabă poți aprinde un ochi de aragaz pentru a fi cald pe tot parcursul plămădirii aluatului.

Întâi, pregătește maiaua. Într-un castronel sau o cană, pune drojdia și puțin lapte călduț, cât să se simtă la deget. Pune o lingură de zahăr și o lingură jumătate de făină. Amestecă și ai grijă să iasă o consistență ca de smântână. Acoperă vasul cu drojdia cu un prosop de bucătărie curat și lasă amestecul deoparte, ca drojdia să se activeze, iar mucenicii să iasă pufoși.

Topește untul folosind o oală cu apă care fierbe și un castron care să nu atingă apa deasupra oalei. Laptele trebuie să fie și el călduț.

Puna toată faina într-un vas mare, apoi adaugă ouăle, maiaua care a stat măcar 15 minute la crescut, zahărul și esențele. Începe să frămânți, în timp ce torni puțin câte puțin laptele. Adaugă și uleiul treptat și frământă bine, până ce aluatul începe să se dezlipească de mâini. Când aluatul devine mai puțin lipicios, poți să te oprești, dar nu mai devreme de 30-40 de minute.

Acoperă-l cu un prosop curat și lasă-l într-un loc călduț, măcar o oră să crească.

Cum se prepară siropul pentru mucenicii moldovenești

În timp ce aluatul crește, te poți ocupa de siropul pentru mucenicii moldovenești. Pune într-o crăticioară apă, zahăr, esențe și coajă de portocală și lămâie și lasă pe foc până ce consistența este una mai groasă, asemănătoare cu mierea. Lasă-l deoparte la răcit, până scoți mucenicii din cuptor.

După ce aluatul a crescut, frământă-l pentru 1-2 minute și apoi ia din el biluțe de aceeași dimensiune, astfel încât mucenicii să iasă egali. Pe blatul de lucru uns bine cu ulei, ia o bucățică de aluat și formează un șnur lung. Apoi, formează un 8 și lasă-l pe blatul de bucătărie. Când ai format toți mucenicii, acoperă-i cu un prosop și mai lasă-i la crescut pe blatul de bucătărie pentru 30 de minute. Apoi, îi poți pune într-o tavă tapetată cu hârtie de copt. Nu uita să bați bine un ou și să ungi mucenicii cu acest amestec, pentru ca ei să iasă rumeni.

Lasă îi cuptor la aproximativ 180 de grade timp de 20-25 de minute. După ce îi scoți, lasă-i la răcit, apoi scufundă-i pe rând în sirop, unge-i cu miere și presară peste ei nucă. Poftă bună la mucenici!

Sursa foto: Rețetepractice.ro.

Parteneri
Divorț în familia regală. Au decis să-și spună adio prin intermediul unui comunicat de presă
Redactia.ro
”Victima” luptătorului suspendat pe viață a răbufnit: ”Toată lumea i-a cerut”. Ce a pățit după episodul fără precedent
Digisport.ro
Zodii care își vor dubla norocul și vor obține bani rapid în perioada 24 – 30 aprilie. Vor avea parte de venituri suplimentare care îi vor face foarte fericiți.
Click.ro
Pepe o acuză Raluca Pastramă că l-a înșelat în timpul căsniciei. Neașteptat cum a aflat: „Mă striga 'nașule', venea la noi acasă..."
Viva.ro
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a arestat pe iubitul ei
Digi24
Un copil de 10 ani a făcut o mărturisire care le-a dat fiori polițiștilor și a dus la rezolvarea unui caz de crimă vechi de 2 ani
Digi24
Cum arată la interior vila din Las Vegas a Anamariei Prodan. 'Lămâi și mandarini ca ai mei nu are nimeni!'
Unica.ro
Nume sărbătorite de Sf. Gheorghe. Cui îi spunem la mulți ani pe 23 aprilie
Spynews
Ungaria, AJUTOR NESPERAT pentru România. Au dat vestea uriașă chiar astăzi, 23 APRILIE: Avem un plan
Capital.ro
Cu cât vor fi penalizați românii care se pensionează anticipat! Simona Bucura-Oprescu explică
Antena 3
Vedeta a dezvăluit că a avut o relație incestuoasă timp de zece ani cu tatăl ei, un cântăreț cunoscut: “Tata era altceva”. Acum s-a aflat tot
Avantaje
Armata OBLIGATORIE în România? ANUNȚUL lui Iohannis! AVERTISMENT cutremurător privind RĂZBOIUL în Europa
Mediaflux
Nume sărbătorite de Sf. Gheorghe. Cui îi spunem la mulți ani pe 23 aprilie
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
Imagini cu Adelina Pestrițu în metrou. Cum s-a pozat în transportul în comun: „Faima nu te poate opri să faci lucruri normale”
Antena 1
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!' 5 motive pentru care nu-l recunosc ca pe Mesia
Shtiu.ro