Ceaușescu a grațiat un om care a devenit apoi criminal în serie. De ce a avut dictatorul milă de unul dintre cei mai periculoși criminali români
Nicolae Ceaușescu a grațiat în anii ’80 un om care avea să devină unul dintre cei mai periculoși criminali în serie din România. Nu dor că, după eliberare, și-a continuat seria de omoruri fără scrupule, dar după Revoluție, în cadrul unui interviu, după gratii, a vorbit cu o seninătate sinistră cu privire la crimele pe care le-a comis. N-a avut nici cea mai mică tresărire emoțională când a explicat în detaliu cum și-a ucis propria fiică.
Numele lui este Gheorghe Toma. Azi, ar trebui să aibă 78 de ani. A ucis mai multe persoane, dar pentru niciuna nu manifestă nici în prezent, la bătrânețe, vreo remușcare. Este genul de condamnat care nu se va reabilita niciodată. Iar el este unul dintr-un lung șir de deținuți închiși pentru omoruri care nu se vor lecui niciodată de setea de a ucide. Nici n-ar putea, pentru că închisorile nu mai au de sute de ani rolul de a-i reabilita pe cei care cu greu pot fi numiți oameni. Sunt doar niște cuști în care trebuie închise pentru totdeauna niște fiare.
De ce a eliberat Ceaușescu un om care a devenit apoi un criminal în serie
În anul 1988, Nicolae Ceaușescu l-a grațiat pe deținutul Gheorghe Toma, care era condamnat la 25 de ani de detenție, după ce, în 1974, a omorât doi soți cu un topor. Se pare că nu s-a înțeles cu ei la bani după ce l-au pus să le zugrăvi casa.
Ceaușescu n-a avut vreo simpatie aparte pentru acest om foarte periculos. Pur și simplu, asta era legea comunistă la acea vreme. Era mai mult un gest simbolic, de propagandă, prin care dorea să se arate poporul că dictatorul are și o față umană și îi iartă chiar și pe cei mai răi. O veche practică stalinistă, dacă e s-o iei așa. Nu uita că primii comuniști, aproape toți, erau pușcăriași. Războiul a schimbat soarta multora, în diverse forme.
Acest Gheorghe Toma s-a dovedit, însă, mai târziu, a fi un monstru cu chip de om. În momentul în care l-a grațiat Ceaușescu, Toma ispășise puțin peste jumătate din pedeapsă.
În scurt timp, în 1995, el a primit cinci ani de închisoare pentru furt. Nici această pedeapsă n-a ispășit-o complet. Și nici bine n-a ieșit din pușcărie, că în 1999, a mai luat trei ani de detenție pentru proxenetism. În 2001 a fost eliberat condiționat pentru bună purtare. Vechea poveste. Așa se întâmplase de fiecare dată.
Crezi că a durat mult perioada de acalmie? Nici gând. În 2003, a ucis un afacerist italian cu 20 de lovituri de cuțit. Își învățase, însă, lecția, așa că a fugit din țară. dar a fost extrădat din Franța. Dar a fost prins abia în 2006. Cât timp a stat „exilat” în străinătate, a trimis în România scrisori cu amenințări unui procuror. Pentru această faptă a fost judecat în lipsă și condamnat la nouă ani de pușcărie pentru ultraj.
Criminalul eliberat de Ceaușescu și-a ucis chiar și propria fiică
În timp ce era judecat pentru uciderea italianului, s-a mai descoperit că Toma era autorul a încă două crime: fiica și concubina sa. Pe amândouă le-a tranșat, după ce le-a omorât, iar resturile le-a aruncat de pe un pod. Pe fiica sa a ucis-o în 1997, iar pe concubină, un an mai târziu.
„În noaptea de 13/14 februarie 1998, într-o astfel de ocazie, după ce a rememorat conflictele pe care le-a avut de-a lungul timpului cu concubina sa, inculpatul Toma Gheorghe a luat decizia uciderii ei. Astfel, după ce a sugrumat-o până când victima nu a mai dat semne că ar mai fi în viaţă, inculpatul a adus din bucătărie un ciocan de şniţele şi i-a aplicat victimei mai multe lovituri la nivelul capului”, au explicat procurorii, conform Adevărul. Toma a tranşat-o şi pe concubina sa, aruncându-i corpul de pe acelaşi pod de pe care o aruncase şi pe fiica sa.
Povestea acestui monstru a fost relatată și în cadrul emisiunii TVR Anchetele comisarului Antonescu. Mărturiile pline de seninătate ale criminalului sunt înfiorătoare. N-are nici măcar o umbră de tristețe în privire.