Cea mai veche staţiune de pe litoralul românesc, în con de umbră. Era cea mai luxoasă acum peste 100 de ani, legătura cu Mihail Kogălniceanu

de: Ioana Bucur
14 02. 2024

Cea mai veche stațiune de pe litoralul românesc, o fostă perlă a Mării Negre, un punct de mare interes în țara noastră în perioada interbelică, a intrat de ani buni într-un con de umbră. Acum mai bine de un secol, era cea mai luxoasă destinație de vacanță în lunile de vară. Ce legătură neașteptată are locul cu Mihail Kogălniceanu.

Un loc cu o istorie fascinantă

Litoralul românesc stârnește acum dezbateri intense, mai ales în ceea ce privește raportul preț-calitate servicii. În timp ce, în ultimii ani, tot mai mulți români aleg să își petreacă vacanța de vară în Grecia, Bulgaria sau Turcia, acum mai bine de o sută de ani, preferințele erau cu totul diferite.

În perioada interbelică, o stațiune ce astăzi nu mai trezește entuziasm în sufletul niciunui român sau dorință de a o vizita era perla litoralului românesc, o destinație de lux ce primea numere impresionante de turiști nu doar din România, dar din aproape toate colțurile Europei.

Povestea sa începe în 1899, când urmașii lui Mihail Kogălniceanu vindeau terenurile pe care le moșteniseră lui Ioan Movilă, un boier moldovean ce se trăgea din marea familie a Movileștilor din Moldova. Acesta avea planuri pentru în acea zonă, dorind să transforme pământul cumpărat într-o stațiune balneară, precum cele pe care le admirase în anii în care și-a făcut studiile peste hotare, în Europa Occidentală.

Stațiunea atrăgea turiști din toate colțurile Europei

Pe 20 septembrie 1899, noul proprietar pune prima piatră de temelie a hotelului „Movilă”. Așa ia naște ceea ce astăzi știm ca stațiunea Eforie Sud. La acea vreme, însă, era numită Băile Techirghiol – Movilă, apoi Băile Movilă.

Doar trei ani mai târziu, în zonă erau construite alte 50 de vile și hoteluri.

Familia boierului din Moldova a continuat proiectul și după moartea lui Ioan Movilă, făcând investiții în consolidarea terenului nisipos și, poate cel mai important, a demarat o amplă campanie publicitară în țările europene, reușind astfel să aducă valuri de turiști străini pe malul românesc al Mării Negre.

Te-ar putea interesa și: Staţiunea montană din România care renaşte. Era considerată o perlă a regiunii, locul este unic în Europa

Foto: Profimedia

Cum o descria Camil Petrescu

Stațiunea este descrisă și în opera lui Camil Petrescu, „Patul lui Procust”:

”La hotelul Popovici de la Movilă. Aici se aduna seara tot tineretul, care se prăjea ziua pe plaja îngustă și sinuoasă. Femeile, aproape anonime în lumină, când dormitau lungite lânced pe cearceafuri albe, în costume de baie, oarecum toate la fel că niște oi într-un obor sau, daca vreți, unele că niște flăcăi la recrutare, altele că niște «girls» de operetă, deveneau siluete proprii, o biografie și un nume de obicei foarte cunoscute, căci pe vremea aceea veneau la Movilă mai toți cei care alcătuiau bunăstare și modernitate bucureșteană.”

În perioada sa de glorie – perioada interbelică – a purtat numele Carmen Sylva – ce era pseudonimul artistic al Reginei Elisabeta. Între 1948 și 1962, a fost botezată după Vasile Roaită, iar în 1962, în urma operațiunii de destalinizare, și-a primit denumirea pe care o folosim și în prezent – Eforie Sud.

Te-ar putea interesa și: Stațiunea din România care acum e vedetă pe Netflix. Mulți români nici nu au auzit de ea