Cea mai veche mănăstire rupestră din România este de nerecunoscut. Chiar dacă este într-o avansată stare de degradare, atrage anual mii de turiști

de: Ionuț Vieru
02 11. 2021

Corbii de Piatră este cea mai veche mănăstire rupestră din România, fiind realizată în secolul XIV-lea. Tot aici se regăsește și cel mai vechi ansamblu de pictură, însă clădirea este într-o stare avansată de degradare.

„Biserica din piatră”, într-o stare avansată de degradare

Mănăstirea se află în satul Jgheaburi, la 165 de kilometri de București și doar 50 de kilometri de Pitești. De asemenea, Mănăstirea rupestră Corbii de Piatră mai este cunoscută ca „biserica de piatră”. Lăcașul a fost construit într-o stâncă și este un loc special menționat în numeroase ghiduri turistice.

În același loc se află și cel mai vechi ansamblu de pictură din România, realizat înaintea celui de la Biserica Domnească de la Curtea de Argeș. Acesta a fost reînființat în timpul domniei lui Neag Basarab.

Din păcate, o marte parte din pictura interioară este afectată din cauza umidității. Fără un proiect bine pus la punct care să înceapă în viitorul apropiat, această mănăstire riscă să ajungă o ruină.

„Ar trebui o soluţie pentru stabilizarea frescei din cadrul mănăstirii rupestre. S-ar putea găsi o variantă de tipul uscării frescei, de sterilizarea sa. Pentru că acea frescă este pur şi simplu mâncată de nişte microorganisme, nu e vorba de o deterioare datorată apei. Până acum nu s-a găsit vreo soluţie pentru această problemă”, spune Cristian Cocea, directorul Direcţiei pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Argeş.

Lucrările de restaurare ar fi foarte costisitoare și complicate

Singura soluție cu adevărat eficient ar fi accesarea unor fonduri europene, întrucât costurile estimative pentru reabilitarea lăcașului de cult se ridică la circa cinci milioane de euro. Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, ÎPS Calinic, a oferit mai multe detalii privind acest subiect.

„Mănăstirea este într-o degradare înceată, da sigură. Aurel Botez, fostul preşedinte al Comisiei naţionale a Monumentelor istorice, cu experţi, fac studii de prefezabilitate; Fundatia Corbii de Piatră prin preşedintele Dumitru Bobeanu, împreună cu IPS Teofan, mitropolitul Moldovei şi Bucovinei (fiind din Corbi, de naştere!) se ostenesc pentru împlinirea formalităţilor în vederea capitalei restaurări.

Stareţul Manăstirii Corbii de Piatră s-a ocupat de intervenţii posibile: ventilaţie naturală –  uşi şi ferestre deschise; defrişarea  arbuştilor de pe giganticul pietroi; dezumidificator. Primăria Corbi a încercat o acţiune de pregătire a unei documentaţii cu fonduri europene. Este în desfăşurare, cu întârziere, din cauza ravagiilor virusului COVID-l9.

Arhiepiscopia Argeşului si Muscelului şi Stareţul Ignatie al Mănăstirii Corbii de Piatră sunt angrenaţi în desăvârşirea proiectelor lucrărilor, atât de complicate si costisitoare, pentru o restaurare ştiinţifică a mănăstirii Corbii de Piatră”, a declarat pentru „Adevărul” ÎPS Calinic.