Cea mai veche biserică medievală din România. A fost ridicată pe ruinele unui templu dedicat Zeului Marte, unde o poți găsi
Există o biserică ce nu se aseamănă cu niciuna. Legenda spune că lăcașul religios a fost ridicat pe ruinele unui templu dedicat Zeului Marte, în secolul III. Istoricii au o altă versiune de poveste. Toți au căzut de acord însă, asupra faptului că aceasta este cea mai veche biserică medievală din țară. Foto
Cea mi veche biserică medievală, construită pe ruinele unui templu dedicat Zeului Marte
Într-o zonă pitorească din Țara Hațegului, se ridică parcă sfioasă cea mai misterioasă și veche biserică medievală construită din piatră din întreaga Românie. Nu se aseamănă cu niciuna. Legenda spune că a fost ridicată din pietre funerare, pe un templu închinat Zeului Marte.
Lăcașul religios nu se află departe de Prislop, locul unde Arsenie Boca face minuni și astăzi, după cum spun credincioșii. Biserica „Sfântul Ierarh Nicolae”, fiindcă despre ea este vorba, se află în Densuş, și potrivit preotului de aici, bazele sale au fost puse pe ruinele unui templu păgân.
Ce spune preotul de la Biserica „Sfântul Ierarh Nicolae” despre originea lăcașului religios
„Aici a fost un templu păgân, în secolul III. Turla actualei biserici a fost, în antichitate, un coş de evacuare a fumului rezultat în urma sacrificiilor care se făceau. Pe acest loc a fost, de fapt, mausoleul ridicat în memoria generalului Longinus, cel care a condus o legiune romană şi a murit în timpul războaielor pentru cucerirea Daciei.
Toţi turiştii ştiu că biserica a fost construită doar cu pietre de la Ulpia Traiana Sarmizegetusa. Eu le spun că, în Densuş, în antichitate au existat cel puţin şapte construcţii romane care n-au mai supravieţuit”, a spus părintele Alexandru Gherghel, pentru Glasul Hunedoarei.
Tragedia care i-a adus denumirea de Biserica „Sfinților cu ochii închiși”
Dacă legenda spune una, specialiștii în istoria Evului Mediu spun că Biserica „Sfântul Ierarh Nicolae” de la Densuș a fost construită în secolul al XIII-lea. Turcii au vandalizat multe dintre picturile de aici, ștergând ochii sfinților, motiv pentru care lăcașul religios e numit și Biserica „Sfinților cu ochii închiși”.
Românii care au călătorit în zonă și au vizitat biserica, au rămas impresionați de construcție. Preotul paroh este peste vorbe, peste ani și peste timpuri, spun ei. Poveștile lui stârnesc curiozitatea tuturor, sensibilizând inimile ascultătorilor. Este un loc plin de istorie și spiritualitate.
Biserica „Sfântul Ierarh Nicolae” a fost restaurată în anii 2003 şi 2005, prin contribuţia Ambasadei Statelor Unite ale Americii şi a Ministerului Culturii. Începând din anul 1991, a fost propusă pentru a face parte din patrimoniul UNESCO.