Cea mai uşoară metodă de a curăţa un ou fiert. Ai nevoie doar de o lingură și durează doar câteva secunde

de: Alex Cazacu
27 05. 2024

Ouăle fierte pot fi o gustare delicioasă sau un ingredient de bază în multe preparate culinare. Sunt apreciate atât pentru gustul lor, cât și pentru conținutul nutritiv. Ei bine, pentru mulți dintre noi, curățarea unui ou fiert poate fi o adevărată provocare. Din fericire, există metode foarte simple de a curăța ouăle fierte, iar noi îți vom prezenta câteva dintre ele.

Cea mai ușoară și eficientă metodă de a curăța un ou fiert

Ouăle fierte sunt versatile și pot fi consumate ca atare, adăugate în salate, sandvișuri, sau folosite în diverse rețete, de la aperitive și până la feluri principale. După cum probabil știți deja, curățarea ouălor fierte ne poate da mari bătăi de cap, mai ales dacă nu știm cum să procedăm corect.

Cu toate acestea, există unele metode care ne pot ajuta să decojim un ou fiert în doar câteva secunde. Printre cele mai ușoare astfel de metode se numără și cea cu lingura. Iată ce trebuie să faci.

Mai întâi, oul fiert îl vom transfera într-un vas cu apă rece. După câteva minute, lovim oul pentru a crăpa coaja, iar apoi vom desprinde o suprafață mică de la capătul mai lat, cât să încapă o lingură. Acum, introducem lingura între coajă și albuș, după care o rotim ușor în jurul oului pentru a îndepărta coaja.

Cum să cureți un ou fiert cu apă rece și gheață

Imediat după fierbere, transferă ouăle într-un bol cu apă foarte rece sau apă cu gheață. Lasă-le să stea acolo în jur de 10 minute. Acest lucru ajută la separarea membranei de coajă de albuș. Bate apoi ușor oul pe toate părțile pentru a crăpa coaja. Rulează oul pe o suprafață plană cu presiune ușoară pentru a crăpa uniform coaja. Îndepărtează coaja începând de la capătul mai lat, unde de obicei se află o mică pungă de aer.

Metoda cu paharul 

După ce a fier, oul se răcește în apă rece preț de câteva minute. Pune oul într-un pahar cu puțină apă (aproximativ 1/4 din înălțimea paharului). Acoperă deschizătura paharului cu mâna și agită energic oul în pahar timp de 10 – 20 de secunde. Ulterior, coaja oului ar trebui să se desprindă foarte ușor.

Alte sfaturi utile

În caz că nu știați, ouăle mai vechi sunt mai ușor de decojit datorită schimbărilor care apar în proteinele din albuș. La fierberea ouălor poți adaugă bicarbonat de sodiu în apă. Acesta ingredient poate ajuta la schimbarea pH-ului ouălor, făcându-le mai ușor de decojit. Pentru mulți dintre noi, decojirea ouălor poate fi o adevărată provocare, însă aplicarea acestor metode și trucuri ne va permite să facem acest lucru fără prea multe bătăi de cap.