Cea mai simplă rețetă de plăcintă cu mere. O prepari în doar 30 de minute

de: Alexandra Chivu
02 03. 2021

Rețeta de plăcintă cu mere vine din Anglia. În general, desertul are o crustă plăcută și se servește alături de frișcă, înghețară sau sos. Preparatul este un simbol neoficial al Statelor Unite și unul dintre alimentele preferate de acest popor.

Rețetă de plăcintă cu mere

Plăcinta cu mere a fost răspândită în lume de coloniile de englezi, olandezi și suedezi în secolele XVII și XVIII. Ea a trebuit să aștepte până să ajungă pe mesele tuturor cetățenilor lumii fiindcă plantarea soiurilor europene de mere, aduse peste Atlantic pentru a deveni pomi fructiferi, a durat, deoarece nu existau mere autohtone, cu excepția crabapples, un soi cu gust acrișor.

Cu toate acestea, după ce aceste fructe au devenit disponibile, principala lor întrebuințare a fost la cidru, abia ulterior au fost strecurate și rețetele de desert care să le conține. Există rețete americane de plăcintă cu mere, atât manuscrise, cât și tipărite, din secolul al XVIII-lea, moment din care plăcinta cu mere a devenit un desert foarte popular. Soiurile de mere se propagă de obicei prin altoire, dar în Lumea Nouă plantarea din semințe a fost mai plăcută de oameni, ceea ce a dus rapid la dezvoltarea a sute de noi soiuri native.

Ingrediente

Pentru aluat:

  • 500 g făină
  • 200 g unt rece cu 82% grăsime
  • 3 ouă
  • 100 g zahăr pudră
  • 80 g smântână groasă cu min. 20% grăsime
  • un praf bun de sare
  • 1 linguriță extract de vanilie sau 2 plicuri zahăr vanilat
  • coaja rasă de la o lămâie

Pentru umplutură:

  • 2,5 kg mere
  • 150-250 g zahăr
  • 150 g nucă
  • scorțișoară pudră

Pentru decor:

  • 1 gălbenuș
  • 2 linguri de lapte
  • un praf de sare

Timpul de preparare este de 30 de minute, cel de gătire de 50 de minute. În total, plăcinta va dura 1 oră și 20 de minute.

Mod de preparare 

Cântărește toate ingredientele și amestecă-le împreună într-un bol, dar ai grijă ca untul să rămână încă rece. Învelește compoziția în folie transparentă și pune-o la frigider pentru o oră, căci orice aluat fraged are nevoie de timp de relaxare și frig. În acest timp, ocupă-te de mere și taie-le după bunul plac. Stoarce-le bine și colectează sucul natural lăsat de acestea.

În cele ce urmează, scoate aluatul de la rece și întinde o jumătate din el în tavă, apoi înțeapă-l cu furculița. Acoperă și pereții tăvii cu el. Deasupra lui presară un strat generos de nuci măcinate, prăjite anterior ușor în tigaie, iar peste ele pune merele. Acum e momentul să presari zahărul amestecat cu o linguriță de scorțișoară și să întinzi și cealaltă jumătate de aluat peste. Înțeapă-l, de asemenea, cu o furculiță, și unge-l cu ou.