Cea mai proastă veste pentru toți românii, în această dimineață. Sărăcia se adâncește. Ce ne-a făcut Guvernul

de: Irina
30 08. 2020

Din păcate, ziua de duminică, 30 august, vine cu cea mai proastă veste pentru toți românii, în această dimineață. Sărăcia se adâncește în urma împrumuturilor uriașe pe care actualul Guvern le-a făcut.

Conform profit.ro, România deține cea mai proastă poziție bugetară dintre toate țările din Uniunea Europeană. Cel puțin în ceea ce privește ponderea împrumuturilor făcute de actualul Guvern.

Cea mai proastă veste pentru toți românii

Conform sursei citate, la fiecare 100 de lei cheltuiți, statul s-a împrumutat 22,3 lei. Ceea ce înseamnă că, în curând, ar putea apărea corecții în zona cheltuielilor. Cel mai probabil în zona salariilor bugetarilor.

Împrumutul Guvernului României reprezintă cea mai gravă situație din Uniunea Europeană. La polul opus se află vecinii din Bulgaria. Acestia au 6,6 leva la fiecare 100 leva cheltuiți de statul lor.

Împrumuturile făcute de Guvern sunt uriașe

Cea mai proastă veste pentru toți românii, în această dimineață. Sărăcia se adâncește. Ce ne-a făcut Guvernul

Media UE este la 15 euro împrumutați din fiecare 100 euro cheltuiți de guvern. Adică un procentaj de 15%, în comparație cu 22,3% al României, informează sursa sus menționată.

În acest an, țara noastră are un deficit bugetar aproape de media UE, dar veniturile statului sunt mult reduse în comparație cu ale altor state europene. Comisia Europeană estimează pentru țara noastră un deficit bugetar de 94,2 miliarde de lei, 9,2% din PIB.

”România este un stat cu venituri mici din taxe raportat la economie, dar cu deficite – bani pe care îi împrumută – ridicate. Modelul unui stat cu venituri mici ca pondere în economie se potrivește unui stat cu un aparat bugetar mai redus față de ce are acum România și cu servicii sociale mai puține comparativ cu ce pretinde statul că oferă. Cum situația de acum, în care acoperim găurile din împrumuturi, nu poate dura la nesfârșit, în anii următori va trebui reglată printr-un mix de măsuri pentru creșterea veniturilor statului și reducerea cheltuielilor. Care dintre acestea va avea o pondere mai ridicată, rămâne de văzut” – profit.ro.