Cea mai proastă veste pentru români. Previziunea BNR este cruntă, ce se întâmplă până în 2023
Românii au parte de cea mai proastă veste din ultimul timp. Războiul Rusiei cu Ucraina a afectat grav economia României. Astfel, Fondul Monetar Internaţional și-a revizuit substanțial estimările privind creşterea economiei româneşti, iar BNR anunță că din situația în care ne aflăm nu vom ieși curând.
Vești proaste pentru români. BNR tocmai a făcut anunțul despre criza economică
Războiul de la graniță lovește grav și în economia țării noastre, care nu va mai crește așa cum se preconiza anul trecut. Astfel, creșterea economică a României va fi la jumătate față de cât se estima anterior, acesta fiind concluzia la care a ajuns Fondul Monetar Internațional.
FMI și-a revizuit cu mult estimările în ceea ce privește creşterea economiei româneşti în acest an, de la 4,8% cât se anunța în toamnă, până la 2,2%.
România este în criză economică încă de acum doi ani
În plus, Banca Centrală Română susține prin consilierul guvernatorului că criza economică din România se manifestă încă din anul 2020.
„Noi suntem în criza din martie 2020. O criză este o turbulență mare, un seism care vine peste economie. Crizele sunt rare si dureaza cam 4-5 ani, o criză. Așa că îi dau dreptate șefei FMI, care, plecând de la faptul că această criză a început în 2020, ea spune că nu vom ieși din criză nici în 2023”, a declarat Adrian Vasilescu, guvernator BNR, potrivit realitatea.net.
Ce poate faceBNR în privința crizei economice
De asemenea, BNR cunoaște situația economică și anunță că nu prea are ce face decât să încerce prin politica monetară să lovească inflația, dar să nu afecteze creșterea economică.
”Singura măsură pe care o poate lua Banca Națională și orice bancă centrală din lumea asta la ora actuală este dozajul, adică trebuie să nimerească dozajul exact cu politica monetară, în așa fel încât să loveasca inflația fără să lovească în același timp și creșterea economică”, a declarat, în exclusivitate, la Realitatea PLUS, Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR.
Unul dintre motivele crizei, importul
De asemenea, România este într-o criză economică cu totul specială și foarte serioasă pe care nu o conștientizăm la dimensiunea ei, susține prof. univ. dr. Mircea Coșea.
„Indiferent dacă avem sau nu producție de floarea soarelui sau de grâu, prețurile la raft vor crește, pentru că sunt din import. Iar stocurile imense de care se vorbește nu sunt ale statului. Ele aparțin privaților, în mare parte proprietari străini. Oricât am crește economic, 7-8%, vom crește în favoarea altora, cât timp importăm 70% din nevoile noastre de consum, spune prof. Mircea Coșea.