Cea mai proastă veste pentru români. Ce se întâmplă cu tulpina indiană din toamnă
Deși suntem într-o scădere a cazurilor de infecții covid, sutem departe de a scăpa de virus. Oamenii de știință spun că tulpina indiană ar putea fi cu 50% mai infecțioasă decât celelalte tulpine. În același timp mai spun că ar putea duce la 10.000 de spitalizări zilnice. Printe cei care au tras un nou semnal de alarmă privind al patrulea val, se numără și medicul Alexandru Rafila.
Tulpina indiană este imprevizibilă
O varianta mutantă Covid a fost descoperită pe măsură ce lumea se luptă cu infecții în creștere și perspectiva unui al patrulea val. Trei studii preliminare ale OMS sugerează că vaccinurile Pfizer și Moderna nu sunt atât de eficiente împotriva tulpinii duble mutante a coronavirusului care a fost găsită în India. Agenția specializată a descris tulpina indiană drept o „variantă de îngrijorare”.
De fapt, studiile au sugerat că Covaxinul Bharat Biotech este mai eficient împotriva acestei variante a virusului, tulpina indiană. Cu toate acestea, aceste studii rămân neconcludente, deoarece încă nu sunt testate în lumea reală. Specialiștii discută ce măsuri ar trebui să ia guvernele în urma acestor studii.
Variantele de coronavirus „super-mutante” care sunt „mai infecțioase” pot apărea pe măsură ce vaccinările cresc, au avertizat aceiași experți. Specialiștii au mai anunțat că tulpina indiană este extrem de transmisibilă. În Marea Britanie a devenit tulpina dominantă în unele părți ale țării.
Alexandru Rafila vorbește de un al patrulea val de infecții
Printre cei care trag un nou semnal de alarmă, pe baza acestor noi informații, este și medicul Alexandru Rafila. Experții și oficialii din domeniul sănătății sunt îngrijorați că populația lumii ar putea simți forța unui al patrulea val de COVID-19. Dar acest val poate arăta diferit față de cele anterioare, mai spun experții.
Deși pare neverosimil, un al patrulea val de infecții este aproape iminent. Dacă luăm în considerare tulpina indiană, care se răspândșete mult mai repede, atunci vorbim de o certitudine. Medicul Alexandru Rafila a tras un nou semnal de alarmă, declarând:
„În toamnă, având în vedere și circulația intensă a persoanelor din această vară, vor exista cu siguranță și modificări ale situației epidemiologice, iar vaccinarea, care acum nu are încă 5 milioane de persoane, nu cred că va reuși să progreseze cu un procent mai mare de 20-30% față de evaluarea actuală.
Există la nivelul Comitetului Național de Coordonare a Vaccinării o astfel de estimare care spune că până la 31 decembrie se vor vaccina circa 8 milioane de persoane.”, a anunțat medicul Alexandru Rafila, vineri, conform Realitatea TV.
Alte rapoarte arată că tulpina indiană, care ar putea aduce al patrulea val, poate avea mai puține decese decât valurile anterioare. Valurile anterioare au lovit populațiile mai în vârstă, ducând la mai multe decese din cauza COVID-19. Dar aproape 75% dintre persoanele mai în vârstă au primit cel puțin o doză de vaccin. Asta sugerează că va exista o rată a mortalității mai mică în rândul grupului în următorul val, sunt de părere experții.