Cea mai periculoasă şosea din România. Cele mai multe accidente se petrec pe acest drum

de: Ștefan R. Apostol
01 09. 2021

O stastistcă europeană arăta în 2019 care este numărul deceselor pe șoselele din România. Datele vorbeau de 96 de decese rutiere la un milion de locuitori în 2019, care era cea mai mare rată din UE. Situația este neschimbată din 2018. În ultimul deceniu, numărul deceselor a scăzut cu 22%, deși cea mai mică cifră a fost înregistrată în 2014. Deși pare de necrezut în România putem spune că există adevărate șosele ale morții. Dar între toate acestea există cea mai periculoasă șosea din România.

România are cea mai mare rată a accidentelor în Europa

În 2019, în cele 27 de state membre ale UE au fost înregistrate aproximativ 22.800 de decese din traficul rutier. Aceasta reprezintă cu aproape 7.000 de decese mai puține în comparație cu 2010, o scădere cu 23%. Comparativ cu 2018, numărul a scăzut cu 2%.

În timp ce tendința rămâne descendentă, progresul a încetinit în majoritatea țărilor începând cu 2013. Anul 2020 s-a dovedit a fi anormal, cu numărul deceselor rutiere în scădere semnificativă, având în vedere măsurile luate pentru a combate coronavirusul, dar nu suficient pentru a atinge obiectivul.

În stastitica europeană, din păcate, România ocupă un loc fruntaș, cu cea mai mare rată a accidentelor pe șoselele țării. Unii au ajuns să le numească șoselele morții, făcându-se și un top al celor mai periculoase.

Datele Poliției Române arată că în 2021 un total de 2.586 accidente rutiere grave au fost înregistrate la nivel național, în primele șapte luni ale anului. Toate aceste accidente au făcut 932 de morți și 2.004 de răniți.

DN2 București – Suceava, cea mai periculoasă șosea din România

Datele statistice colectate de-a lungul anilor indică, cu prioritate, un singur drum național ca fiind cea mai periculoasă șosea din România. Este vorba de DN2 București – Bacău – Suceava.

Conform unei anchete realizate de Libertatea.ro, DN2 este pe locul unu la numărul de accidente în perioada 2010-2020. Conform anchetei publicației, pe DN2 s-au găsit 564 de cruci. Mergând mai departe cu calculele, în ultimii 11 ani, pe DN2 au avut loc un total de 1.754 de  accidente, ceea ce este o cfiră deloc de neglijat.

Principalele cauze ale accidentelor au fost viteza necorespunzătoare. Poliția a indicat, de asemenea, deficiențe de infrastructură și semnalizare, inclusiv indicatoare rutiere degradate sau lipsă, drumuri deteriorate și semnalizare necorespunzătoare.

Un proiect al Ministerului Afacerilor Internecare vizează scăderea accidentelor și deceselor rutiere, prevede amenzi și o suspendare de 120 de zile de conducere pentru „comportament agresiv” în trafic, inclusiv conducere greșită, folosind sunet sau semnale luminoase pentru a forța în mod nejustificat un alt șofer să elibereze banda sau să conducă foarte aproape de un alt vehicul pentru a-l intimida pe șofer.