Cea mai otrăvitoare floare din România. Te cucereşte cu parfumul ei, dar îţi poate face mult rău

de: Ștefan R. Apostol
22 04. 2024

După cum suntem avertizați de specialiști, trebuie să avem mare grijă cu anumite specii de flori, motivul fiin că, pe cât de frumoase pot fi, pe-atât de periculoase, iar printre ele se află cea mai otrăvitoare floare din România, care te cucereşte cu parfumul ei, dar îţi poate face mult rău.

Atenție la unele specii de flori, unele pot fi periculoase

Florarii cu experiență spun că există o mulțime de flori și plante frumoase, dar, cu toate acestea, unele ies cu adevărat în evidență. De ce? Unele flori de grădină sunt literalmente superbe, dar, s-ar putea să fiți surprins să aflați că unele dintre cele mai otrăvitoare flori din lume se pot regăsi chiar în grădina fiecăruia dintre noi, pozând în plante și arbuști ornamentali, dar, de fapt, fiind plante otrăvitoare.

Deși este puțin probabil să întâlniți vreuna dintre acestea atunci când cumpărați flori, este important să știți că ele există și cum să le recunoașteți. Consumul acestor flori, a boabelor, a frunzelor sau a rădăcinilor lor vă poate ucide. De fapt, simpla atingere a acestor plante sau a sevei lor poate duce la iritarea pielii și a ochilor.

Experții îndeamnă să vă educați familia și prietenii cu privire la pericolele pe care le prezintă plantele otrăvitoare și să aveți grijă atunci când tăiați aceste flori cu potențial fatale. Și pentru că tot vorbim de astfel de specii, trebuie spus că printr ele există și cea mai otrăvitoare floare din România, care te cucereşte cu parfumul ei, dar îţi poate face mult rău.

Care este cea mai otrăvitoare floare din România

În cazul de față, dacă nu știai, vorbim despre florile de lăcrămioară, sau Convallaria majalis. Specialiștii spun că toate părțile plantei sunt otrăvitoare, iar cea mai mare concentrație de cardenolide se află în rădăcini. Boabele roșii atractive sunt cea mai frecventă sursă de intoxicație la copii.

Acești compuși sunt celebri în lumea pesticidelor pentru eficacitatea lor, dar prezintă riscuri atunci când sunt ingerate de oameni. Simptomele pot varia de la vărsături la diaree și iritații ale pielii.

Conform specialiștilor, toate părțile plantelor sunt plante care pot face ravagii, toxice pentru câini, pisici, cai și alte mamifere, și sunt cunoscute pentru toxicitatea lor de mii de ani. În anul 100 d.Hr., potențialul lor pesticid a fost notat într-o farmacopee chineză.

Cea mai otrăvitoare floare te cucereşte cu parfumul ei, dar îţi poate face mult rău

Convallaria majalis este o plantă perenă populară de grădină, originară din Europa și America de Nord, care crește în colonii dense dintr-un rizom subteran subțire. Frunzele sunt bazale, de formă larg eliptică până la alungită, teșite, glabre și de culoare verde tern.

Inflorescențele sunt racemele terminale unilaterale, cu 5-18 flori albe, fiecare cu 6 petale fuzionate și recurbate, iar unele soiuri au flori roz pal și frunze pestrițe și având flori puternic parfumate. Fructele sunt boabe roșii cu numeroase semințe.

Deși rareori fatale, pot provoca unele simptome mizerabile dacă sunt consumate, cum ar fi inducerea de vărsături, diaree, dureri de stomac, salivare excesivă, erupții cutanate sau lipsă de coordonare.

Concluzie

Deși, aparent, este inofensivă, lăcrămioara este o plantă de grădină comună, apreciată pentru florile sale albe parfumate și este o acoperire atractivă a solului. Au fost raportate relativ puține cazuri de otrăvire a animalelor. Cel mai frecvent scenariu de otrăvire ar fi ingestia de tunsul gazonului contaminat de plantă. Este important să știi aceste aspecte, astfel vei reuși să eviți situații extrem de neplăcute.